Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott eszközbeszerzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Eszközök beszerzése az eredménytartalék terhére

Kérdés: Cégünk eredménytartalékkal rendelkezik. Ennek terhére/csökkentésére elszámolható-e egy összegben az újonnan beszerzett új kisteherautó és traktor vételára, a beszerzés teljes értékének mértékéig? Az eredménytartalék mértéke erre fedezetet adna.
Részlet a válaszból: […]30 éve) is az eszközök beszerzése jellemzően pénzeszközök ellenében történt, de - esetenként - a források egy részét képező alapok közötti rendezés követelménye is fennállt. 30 éve azonban nincsenek alapok, így alapok közötti rendezés sincs!Az eredménytartalék a saját tőke része, annak felhasználását, csökkenését a számviteli törvény 37. §-ának (2) bekezdése határozza meg. Ezek között az eszközök beszerzéséhez kapcsolódó eredménytartalék-csökkenés nem szerepel.Az újonnan beszerzett új kisteherautó és traktor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8598
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Eszközbeszerzésre átutalt összeg

Kérdés: Az OEP eszközbeszerzésre havonta egy meghatározott összeget utal a társaság részére elszámolási kötelezettséggel. Hogyan kell ezt az összeget helyesen elszámolni bevételként, ha olyan tárgyi eszköz beszerzésére kerül sor, amelynek a bekerülési értéke egy összegben nem számolható el értékcsökkenési leírásként? A kivaadózásra történő áttéréskor mi a helyes eljárás?
Részlet a válaszból: […]elszámolásakor a támogatással arányosan kell megszüntetni, a halasztott bevételt a tárgyidőszak rendkívüli, illetve - a cég választása alapján - egyéb bevételként kimutatni. Ha a tárgyi eszköz beszerzését kizárólag az OEP által átutalt összegből finanszírozták, akkor az időbelileg elhatárolt halasztott bevétel megszüntetett összege az elszámolt értékcsökkenési leírással azonos összegű lesz. Akkor is az előbbiek szerint kell eljárni, ha az adott tárgyi eszköz beszerzéséhez szükséges pénzösszeget az OEP több év alatt utalja át.A számviteli elszámolás nem változik a kivaadózásra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6080
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Eszközök beszerzése bérelt gépjárműhöz

Kérdés: Társaságunk nemzetközi fuvarozással foglalkozik. A tevékenységéhez tehergépjárműveket bérel. A bérelt tárgyi eszköz nem aktiválható, a bérleti díj költségként számolandó el (esetenként időbeli elhatárolással). A bérelt gépjárművel kapcsolatban azonban felmerültek olyan kiadások (mint a vagyonszerzési illeték, új ponyva vásárlása, szivattyú beépítése), amelyek beruházásnak minősülnek. Milyen értékcsökkenési leírást vehetünk figyelembe az Szt. és a Tao-tv. szerint?
Részlet a válaszból: […]a járművek között állományba venni, az értékcsökkenési leírását az általános szabály szerint kell meghatározni a gépjárműre vonatkozó előírások figyelembevételével [az Szt. 52. §-a, a Tao-tv. 2. számú melléklete IV. részének b) pontja alapján]. A ponyva, bár a tehergépjármű használatát szolgálja, különálló funkcióval rendelkezik, így azt önmagában tárgyi eszköznek kell tekinteni, és mint ilyent a műszaki gépek, berendezések között kell állományba venni, az értékcsökkenési leírását az általános szabályok szerint kell meghatározni. A szivattyú beszerzése - feltételezzük[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. április 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5399
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Közösségen belüli közlekedésieszköz-beszerzés

Kérdés: Magyarországi székhellyel rendelkező betéti társaság EU-tagállamból akar tehergépjárművet vásárolni magyarországi értékesítésre. Milyen kötelezettségek merülnek fel, kell-e a bt. beltagjának a tevékenységben személyesen eljárni? Mi a teendő akkor, ha a bt. az EU-tagállamból megvásárolt tehergépjárművet nem belföldön, hanem más tagállamban, vagy esetleg Unión kívül kívánja értékesíteni?
Részlet a válaszból: […]adóalany, és akkor is, ha a vevő nem áfaadóalany. Új közlekedési eszköznek az a szárazföldi gépjármű számít, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 köbcentimétert, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot, és amely legfeljebb 6 ezer kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől számítva legfeljebb 6 hónap telt el. Tehergépjármű esetén a beszerző közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak az áfát a havi/negyedéves/éves áfabevallásában kell szerepeltetnie, valamint a 0661. összesítő nyilatkozatot is ki kell töltenie. A tehergépjárművet értékesítő közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak az értékesítését az áfabevallásában kell szerepeltetnie, valamint az értékesítésről adatot is kell szolgáltatnia. Ha a vevő közösségi adószámmal rendelkező adóalany, akkor a 0660. összesítő nyilatkozatot, ha közösségi adószámmal nem rendelkező, akkor a 0688. számú adatlapot kell kitölteni. Ez utóbbit az értékesítést követő hónap 15-éig kell az APEH-hoz eljuttatni. Amennyiben a tehergépjárművet a társaság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. június 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2692
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,