Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eszköznyilvántartás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eszközök nyilvántartása garanciabeváltás esetén

Kérdés: Cégünk által vásárolt műszaki gépekre a szállítócég garanciális kötelezettséget vállalt. A garancia érvényesítése során a folyamat kétirányú lehet. Egyik esetben az eszközt elszállítják, megjavítják, visszahozzák. Milyen bizonylatok alapján van könyvviteli, nyilvántartási kötelezettség? Másik eset az, ha az eszköz nem javítható, ezért helyette másik (új vagy használt) eszközt kapunk. Ez esetben mi a teendő a régi és új eszközzel? Milyen értéken kell kivezetni, illetve az újat nyilvántartásba venni? Mit kell könyvelni, milyen bizonylat alapján?
Részlet a válaszból: […]hogy ugyanolyan műszaki jellemzőkkel rendelkező eszközt kapnak vissza, mint amilyent elvittek, legfeljebb abban van eltérés, hogy a kapott eszköz még új, vagy már használtabb, mint az elvitt. Ilyen feltételek mellett a főkönyvben könyvelni nem kell (a szállító értékkülönbözetet nem számláz és nem térít vissza). Az analitikus nyilvántartásban az el-, illetve visszaszállítás időpontját fel kell jegyezni, továbbá azokat az adatokat (motorszám, alvázszám stb.), amelyek az előzőtől eltérnek. Az el-, illetve visszaszállítás bizonylata a szállítólevél.Ha a szállító értékkülönbözetet számlázna, annak összegével a cserélt gép bekerülési (bruttó) értékét kell korrigálni. Ilyen esetben indokolt a terv szerinti értékcsökkenési leírás évenként elszámolandó összegét is újból megállapítani.Ha a szállító értékkülönbözetet nem számláz, de a kapott eszköz piaci értéke kevesebb, mint az elvitt eszköz könyv szerinti értéke, akkor indokolt lehet terven felüli értékcsökkenést elszámolni.Ha[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5679
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,