Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eszközök bérbeadása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eszközök bérbeadása

Kérdés: Cégünk eszközöket ad bérbe. Számviteli politikánk alapján, amennyiben egy eszköz két éven keresztül nincs bérbe adva, kivezetjük a tárgyi eszközök közül, és áruként tartjuk nyilván. A szóban forgó eszközöket 2011. 03. 31-én soroltuk át az áruk közé, könyv szerinti értéken. Az Szt. és a Tao-tv. szerinti értékcsökkenés nem egyezett meg. 2012-ben lehetőség lesz a bérbeadás útján történő hasznosításra. Megfelelően járunk-e el, ha a jelenlegi nyilvántartási értéken soroljuk át a tárgyi eszközök közé? A korábbi nettó lesz a bruttó érték? Mi legyen az értékcsökkenés alapja az adótörvény szerint?
Részlet a válaszból: […]eszközök közül ki kell vezetni. A kivezetés maximum a könyv szerinti értéken történjen, és az áruk közé akkor, ha azt értékesíteni akarják, ha később még bérbeadás útján kívánják hasznosítani, akkor a vásárolt anyagok közé.A kérdésben leírtakból az következik, hogy a tárgyi eszközök közül történő kivezetéskor nem vették figyelembe a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének d) pontjában, illetve 8. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglaltakat, mely szerint, ha tárgyi eszköz bármilyen jogcímen történő kivezetésekor az eszköz számított nyilvántartási értéke meghaladja az eszköz kivezetéskori nettó értékét, a különbözettel az adózás előtti eredményt csökkenteni, illetve ha az elszámolt terv szerinti és terven felüli értékcsökkenés meghaladja a számított nyilvántartás szerinti értéket, a különbözettel az adózás előtti eredményt növelni kell. Így a tárgyi eszköz kivezetésekor az Szt., illetve a Tao-tv. szerinti értékcsökkenés meg fog egyezni. Amennyiben ezt az adózás előtti eredményt érintő korrekciót a legutolsó kivezetéskor (illetve korábbi kivezetésekkor sem) nem végezték el, utólag önellenőrzés keretében kell azt korrigálni.Az tehát hiba, hogy nem egy év után vezették át a bérbeadás útján már nem hasznosított tárgyi eszközt az áruk közé. Ezt is önellenőrzéssel a helyére lehet tenni.Amit[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. december 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5677
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: