Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott eszközök besorolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Épületgépészet aktiválása

Kérdés: Gyártócsarnok aktiválásakor az épületet és a gépészetet külön-külön kell aktiválni, más-más leírási kulccsal? A részletes költségvetési összesítő alapján külön tudom szedni, hogy mennyi az épület és az elektromos hálózat, valamint az üzemgépészeti berendezések értéke, de ezek az épület részét képezik, külön-külön nem használhatók. Tételes költségvetés alapján gyűjtsük ki, hogy melyik az, ami közvetlenül össze van építve az épülettel (benne van a falban) és melyik nem? Vagy aktiválhatom egyben a kivitelező számlája alapján az összeget gyártócsarnokként? A próbaüzem keretében rákötik a gépeket a hálózatra, amelyhez kábeleket, egyéb anyagokat vásárolnak. Könyvelhetők karbantartásként? A gyártógépek az anyavállalat tulajdonában vannak.
Részlet a válaszból: […]folyó tevékenységet szolgálják. Ez utóbbiakat nem lehet a gyártócsarnok mint épület részének tekinteni, mert az épületen belül vannak.Az elektromos hálózatnak az a része, amely a gyártócsarnok megvilágítását szolgálja, a gyártócsarnok bekerülési értékébe tartozik, azt a részét viszont, amelyik a gyártógépek elektromos árammal való ellátását biztosítja, mint egyéb építményt (technológiai vezetéket) elkülönítetten kell nyilvántartani, függetlenül attól, hogy a vezeték a falban van vagy a falon kívül.Egyértelmű, hogy a gyártógépeket - mint műszaki berendezéseket, gépeket - elkülönítetten kell kimutatni. Ha azok az anyavállalat tulajdonát képezik, akkor az anyavállalatnál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ilyen címen nem lehet "gépeket" kimutatni a kérdező társaságnál. Feltételezhetően ezen gépeket a gyártócsarnokban való elhelyezésekor alapozni kell. Ha ezen alapozás költségei a kérdező társaságnál merülnek fel, akkor azt beruházásként kell elszámolni, és gépenként külön-külön műszaki berendezésként, gépként aktiválni (a gyártógépek bekerülési értéke részben az anyavállalatnál, részben a leányvállalatnál kerül kimutatásra).A kérdés szerint a próbaüzem keretében kábeleket, egyéb anyagokat szereztek be. Mivel a próbaüzem többletköltségei a tárgyi eszköz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. május 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6303
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Szivattyú beszerzésének minősítése

Kérdés: Szivattyú beszerzése, amelyet elsősorban beruházáshoz szerzünk be, beruházási anyag beszerzésének minősül-e vagy sem? Esetleg egyedenként önállóan minősül tárgyi eszköznek? Mi a helyes elszámolás?
Részlet a válaszból: […]abból a szempontból is minősítse, hogy az adott eszköz funkcióját önállóan, vagy valamely rendszer egyik elemeként látja el (az előbbi esetben különálló tárgyi eszköz, az utóbbi esetben egy másik tárgyi eszköz része, mert megbonthatatlan az adott eszközzel való kapcsolata, és ez az eszköz a vele kapcsolatban lévő eszköz nélkül nem tudja ellátni a funkcióját).Szivattyút jellemzően különálló tárgyi eszközként kell kimutatni, ha feladata a technológiai folyamatban az anyag továbbítása, ivóvízkútnál a víz felszínre hozása stb. Ez esetben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. szeptember 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 882
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: