Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eszközök használatbavétele tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Állványozáshoz szükséges elemek nyilvántartása

Kérdés: A kft. az ipari, az építési-szerelési munkákhoz szükséges állványozást külön részlegével végzi. Az ehhez szükséges elemeket a kft. beszerzi. A különféle elemek beszerzési egységára 50 ezer forint alatt van. Megfelelően jár-e el a kft., ha az állványozáshoz szükséges elemeket fajtánként csoportosan nyilvántartásba veszi, az állványozórészleg használatába adja, és ezzel egyidejűleg egy összegben terv szerinti értékcsökkenésként elszámolja? A fenti elemeket a kft. háromévenként leltározza, amikor meggyőződik azok állapotáról, megállapítja a hiányt, a megrongálódott elemeket selejtezi. Követhető-e ez az eljárás nagyobb összértékű beszerzések esetén is, ha az azonnali értékcsökkenés-elszámolás miatt kiugróan magas az eredménykimutatásban megjelenő értékcsökkenési leírás?
Részlet a válaszból: […]Szt. előírásaival nem ellentétes az a gyakorlat, ha az állványozáshoz szükséges, többször is használható - előbb felsorolt - elemek bekerüléskori értékét a rendeltetésszerű használatbavételkor terv szerinti értékcsökkenési leírásként elszámolják, s azokról csak mennyiségi nyilvántartást vezetnek. Hangsúlyozni kell azonban azt, hogy az egy összegben való költségkénti elszámolás a rendeltetésszerű használatbavételhez és nem a használatba adáshoz, még inkább nem a beszerzéshez kapcsolódik. [Szt. 80. §-ának (2) bekezdése.] Az állványozáshoz szükséges elemek 3 évenkénti leltározását nem tartjuk elegendőnek. Ezen eszközöket egyrészt különböző helyeken használják, gyakran szét-, illetve összeszerelik azokat, szállítják egyik munkahelyről a másikra. Másrészt ezen eszközök viszonylag gyorsan elhasználódnak, 3 év alatt jellemzően kicserélődnek. Így a 3 évenkénti leltározással az elszámoltatás feltételei nem biztosítottak. A leltározás gyakoriságát az Szt. külön nem szabályozza. Így a leltározás gyakoriságának szabályozása az adott társaság hatáskörébe tartozik, és ebből következően az eszközökkel való gazdálkodásért való felelősség is a társaságot terheli. Az Szt. 80. §-ának (2) bekezdésében rögzített előírás az egy összegben történő elszámolást nem köti további feltételekhez. Így nem feltétel az, hogy minden évben közel azonos összegű legyen az egy összegben elszámolt értékcsökkenési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. június 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1742
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: