Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott étkezési díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Étkezési térítési díjak számlázása

Kérdés: Önkormányzatunk óvodát tart fenn, amely konyhát is üzemeltet. A konyha értékesítésből származó bevétele meghaladja az 5 millió forintot, így áfaköteles. Az étkezési díjak számlázása manuálisan történik az élelmezésvezető által, és utólag az önkormányzathoz történő beérkezése után rögzítjük a pénzügyi programunkban, amellyel egyúttal az áfaanalitikát is vezetjük. Jelenleg a térítésidíj-számlákat jogcímenkénti bontásban - összesítő bizonylat készítésével - egy összegben visszük be a pénzügyi programba, vételezem be a pénztárba. Ez így megfelel az Áfa-tv. előírásainak, vagy minden, az óvoda élelmezésvezetője által kiállított egyszerűsített számlát egyenként újból kellene rögzíteni? Ha én vagyok a pénztáros, összeférhető-e ezzel az, hogy a készpénzes számlákat a pénztárbizonylatokon én érvényesítem?
Részlet a válaszból: […]viszont a térítési díjak átvételéről bevételi pénztárbizonylatot kell kiállítania, és azt rögzíteni a pénztári nyilvántartásban. A pénztári nyilvántartásban mind a két esetben indokolt tételesen rögzíteni a bizonylatokat. Ha nem a leírtak szerint járnak el, akkor megsértik a számviteli törvényben a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem követelményeként előírtakat. Ha szabályosan járnak el, akkor a könyvelés és az áfaanalitikába történő felvétel az élelmezésvezető pénztári nyilvántartása, illetve annak a bizonylatai alapján történik. (Itt jegyezzük meg, az Áfa-tv., az Szt. előírásaival összeegyeztethető az, ha a térítési díjak átvétele napján kiállított készpénzes számlákról - jogcímenkénti megbontásban - összesítő bizonylatot készítenek, és az összesítő bizonylat szerinti bevételt egy bevételi pénztárbizonylaton vételezik be a pénztári nyilvántartásba. Ha a térítési díjak átvételéről bevételi pénztárbizonylatot állítanak ki, azokat befizetőnként kell kiállítani!) A kérdésben leírtak - az előbbiek figyelembevétele mellett - arra utalnak, hogy az nem a pénzkezelésre, a számviteli előírásokra vonatkozó szabályoknak megfelelően történik. Az önkormányzatnál a pénzügyi programba az élelmezésvezető által vezetett pénztári nyilvántartást és annak a bizonylatait kellene rögzíteni, valójában az óvoda pénztárával szemben az árbevételt és a fizetendő áfát könyvelni, az önkormányzat pénztárába csak azt a pénzbevételt kellene bevételi pénztárbizonylat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4781
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,