Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eva megszűnése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Evás vállalkozás év végéig "nem tesz semmit"

Kérdés: A Számviteli Levelek 411. számában a 8009-es kérdésre adott válaszukban részletes tájékoztatást adtak az eva megszűnésével kapcsolatos teendőkről. Ha az adóalany nem tesz semmit, nem jelentkezik át sehova, milyen következményekkel jár? "Elveszíthető-e" így a cég?
Részlet a válaszból: […]automatikusan a jogi formájuknak megfelelő adótörvény hatálya alá kerülnek, vagy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági adó alanyai lesznek.Így a társasági adó alanya lesz - ha nem tesz semmit - az egyéni cég, a közkereseti társaság, a betéti társaság, a kft. Ezért javasoltuk a Számviteli Levelek 411. számában a 8009. kérdésre adott válaszban, hogy a 2019-ben még evaalany választhatja 2020. január 1-jétől - ha a feltételeknek megfelel -, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója, illetve a kisvállalati adó szerint adózik. Ehhez azonban 2019 decemberében be kell jelentkeznie. Ha viszont nem kíván 2020-ban vállalati tevékenységet folytatni, akkor kezdeményezheti a cég megszűnését végelszámolással. [A végelszámolás befejezésének időpontja 2019. december 31. lehetett. Aki most (decemberben) kezdi el a végelszámolást, az ezt december 31-ig nem tudja befejezni, tehát január 1-jével automatikusan bekövetkezik a váltás az adózásban!]Ha 2019-ben az evaalany bevételi nyilvántartást vezetett, akkor az eva megszűnésével át kell térnie[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. december 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8086
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,