Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott javítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Javítási számla áfájának levonása

Kérdés: Tehergépkocsi javítása esetén a javítási számla áfatartalma levonásba helyezhető. Abban az esetben is az egész számla áfatartalma levonható, ha csak az önrészt kellett megfizetni?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatást - kell elszámolni a javítást végző társasággal szemben (T522 - K 454). A számla alapján kell az áfát is könyvelni (tehergépkocsinál levonhatóként, feltételezve, hogy a tehergépkocsit a társaság csak adóköteles tevékenysége végzése során használja, hasznosítja): T 466 - K 454. Azzal az összeggel, amelyet a kérdező társaság megfizet, csökkenteni kell a kötelezettséget (T 454 - K 384). Aszámlázott bruttó összeg és a társaság által megfizetett összeg különbözete,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. április 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2601
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Cégautó-javítás áfája

Kérdés: Ha a kft. megfizeti céges autói után a cégautóadót - amivel végeredményben elismeri és kiváltja a magánhasználatot -, a személygépkocsi-javítás áfája visszaigényelhető-e, vagy ezt a célt nem éri el a vállalkozás?
Részlet a válaszból: […]megalapozható a mosatási, javítási stb. költségek előzetesen felszámított áfájának levonása). Ha ilyen nincs, az Áfa-tv. 33. §-a (1) bekezdésének a) pontját kell alkalmazni. Ha azonban van, az áfalevonást a szóban forgó jogszabályhely nem tiltja. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a magánhasználatért való térítés nincs-e a tényleges forgalmi érték alatt lényegesen, a bírói gyakorlatot figyelembe véve kb. 40-50 százalékkal. [Mivel a munkavállaló és a munkáltató között személyi összefonódás van, mindenképpen vizsgálni kell az Áfa-tv. 22. §-ának (6) bekezdése szerinti adóalap-korrekció kötelezettségét.] Előfordul, hogy - az szja-törvényben biztosított módon - a vállalkozás megtérítteti a dolgozóval a cégautóadót. Ha pusztán az adót fizetteti meg, úgy a magánhasználat ellenértéke még nem térült meg. Ahhoz, hogy ellenértéket fizettethessen, de csak a feltétlenül szükséges mértékig, legalább a cégautóadó áfával növelt összegét kell bekérnie. Ekkor lesz pénze az áfára, nettó bevételével szemben pedig összegszerűen ugyanakkora ráfordítás (a cégautóadó kiadása) áll. Figyelembe véve, hogy - a fentiek miatt - az Áfa-tv. 22. §-a (6) bekezdésének vizsgálata is szükséges, mérlegelni kell azt is, az így kalkulált, a magánhasználatért fizetett térítési díj nem jelképesen alacsony-e, azaz a szóban forgó gépjármű típusát, életkorát, felszereltségét, a felmerült vagy engedélyezett kilométer-használatot számszerűsítve kikalkulált[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. december 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 468
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,