Bejelentett részesedés változásának napja

Kérdés: Állásfoglalásukat kérem Tao-tv. szerinti bejelentett részesedés kapcsán:
1. Kft./bt. esetében – szerződéstől függetlenül – a bejelentésre a cégbejegyzés napjával kerülhet sor?
2. Zrt. esetében a részvények jóváírásakor kerülhet sor a bejelentésre?
3. Ha a tulajdonszerzés zrt. esetében az 50%-ot meghaladja, az irányadó a cégbírósági bejegyzés napja lesz?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tao-tv. 4. § 5. pontja szerint a részesedésszerzést a szerzést követő 75 napon belül lehet bejelenteni az adóhatóságnak; a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye; e rendelkezés alkalmazásában a szerzés időpontjának a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. október 29.
Kapcsolódó címke:

Más személy nevére kiállított számla

Kérdés: Magyar egyéni vállalkozó előleget kapott és előlegszámlát állított ki egy brit vállalatnak (anyavállalat), a termékértékesítés végül egy egyiptomi cég számára történik, mely a brit cég leányvállalata. Számlázás szempontjából hogyan járok el szabályszerűen, ha a végszámlán le akarom vonni az előleget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az Áfa-tv. előlegnek), a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani.Fenti gondolati alapvetésnek megfelelően...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. szeptember 10.
Kapcsolódó címke:

Banki műveletek árfolyama

Kérdés:

A cég az euróbankszámláján befektetési céllal rendelkezik. A bank a lekötendő összeggel megterheli a számlát, egyúttal jóváírásra kerül az összeg a lekötéshez kapcsolódó számlán. A futamidő végén az előző tétellel megterhelésre kerül a lekötéshez kapcsolódó számla, és jóváírják azt a bankszámlán. Ez esetekben milyen árfolyamot kell használni? Az egyes átvezetéseknél keletkezhet-e árfolyam-különbözet?

Részlet az állásfoglalásából: […] A számviteli törvény 60. §-ának (1) bekezdése alapján … a devizaszámlára kerülő devizát … a bekerülés napjára … vonatkozó… devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell a könyvviteli nyilvántartásba felvenni. A kérdés arra utal, hogy probléma az, hogyan...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. szeptember 10.
Kapcsolódó címke:

Vállalkozói promóció jóváírása

Kérdés: A bank vállalkozói promóció megnevezéssel 40 E Ft-ot írt jóvá egy kft. bankszámláján. Hova könyvelendő az összeg, és szükséges-e számlát kiállítania a kft.-nek?
Részlet az állásfoglalásából: […] A bank által a kft. számláján jóváírt összeg feltételezhetően a bankszámlaszerződésben rögzített tevékenységgel, illetve annak az elmaradásával függhet össze. Amennyiben a bankszámlaszerződésben nincs utalás a vállalkozói promócióra, akkor is a banki juttatás a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. augusztus 13.

Bankkártyás fizetés mikor bevétel?

Kérdés: Az Szja-tv. hatálya alá tartozó adózó elfogad bankkártyás fizetési módot. A terminálon elfogadott összeget 1-3 nappal később kapja meg a bankban jóváírásként. Mikor keletkezik a bevétel? A banki jóváírás napján, vagy azzal a nappal, amikor az értékesítés megtörtént, és a terminálon a bankkártyát elfogadták?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az Szja-tv. hatálya alá tartozó adózó elfogad bankkártyás fizetési módot, akkor a bevétel a banki jóváírás napjával keletkezik, nem azzal a nappal, amikor az értékesítés megtörtént, és a terminálon a bankkártyát elfogadták. Az Szja-tv. 10. § (2) bekezdése...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2026. március 26.
Kapcsolódó címke:

Borravaló számlázása

Kérdés: Áfás alvállalkozó B cég, a futárok által beszedett borravalót továbbszámlázza A megbízott cég felé. A megbízott futárok kiszámlázzák a futárdíjat és a borravalót B cégnek. Helyesen jár-e el A cég, ha a borravalót áfamentesen külön soron tünteti fel, a futárdíjat áfásan B megbízott cég felé? A futárok, hogy ne veszítsék el 80%-os átalány költséghányadukat, beépítik a kiállított szolgáltatásszámlájukba a borravalót is. Legtöbb esetben a futárok áfamentesek. Jól jár-e el B cég, illetve a futárok a számlázással kapcsolatban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megvalósulhat úgy is, hogy az önkéntesen, nem készpénzben fizetett pénzösszeg először „A” társaság bankszámláján kerül jóváírásra, majd ő utalja tovább a megbízott „B”-nek, aki gondoskodik, gondoskodni köteles annak az összegnek a „futár”...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. október 30.
Kapcsolódó címkék:  

Visszaküldött vagy a vevő által selejtezett termék

Kérdés: A termékértékesítést követően a vevő reklamál, a termék kifogásolása nem a beszerzéskor történik, hanem egy későbbi időpontban, akár hónapokkal később, amikor az a gyártásban felhasználásra kerül. A terméket a vevő igazoltan átveszi. Hogyan kell helyesen bizonylatolni abban az esetben, ha a termék visszaküldésre kerül, és abban az esetben, ha a terméket maga a vevő selejtezi, és erről megsemmisítési jegyzőkönyvet állít ki? Az eredeti számla jóváírását kérelmezi a vevő. A jóváíró számlában hivatkozzunk az eredeti számlára, de a jóváírás teljesítési időpontja minden esetben az eredeti számlával egyező, vagy a fizikális visszaküldés időpontja, illetve a megsemmisítés időpontja is alkalmazható? Kérem a válasz részletes kifejtését jogszabályi hivatkozással!
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasznál csak egyetlen jogszabályra (a számviteli törvényre), annak is csak egyetlen előírására [az Szt. 73. §-a (2) bekezdésének e) pontjára] kell hivatkoznunk, amely annyira egyértelmű, hogy azt részletesen nem kell kifejteni.A jogszabályi előírás szerint: „Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. augusztus 7.
Kapcsolódó címke:

Eurószámla negatív egyenlegű?

Kérdés: Társaságunknak több devizában van bankszámlája, amelyek közül az eurószámla negatív egyenlegű egy folyamatban lévő beruházás finanszírozása miatt. Számviteli politikánk alapján a devizaszámla növekedését MNB-középárfolyamon, csökkenését könyv szerinti átlagárfolyamon számoljuk el.
1. Az árfolyam torzulásának elkerülése érdekében a negatív bankszámla esetében megfordítjuk, és a devizacsökkenést vezetjük MNB-árfolyamon, a növekedést (tehát a negatív egyenleg csökkenését) pedig könyv szerinti átlagárfolyamon. Helyes ez a megoldás számviteli szempontból?
2. USD-számlánkról szeretnénk dollárt átváltani euróra. Ehhez a banktól kapunk egy USD/EUR árfolyamot. Számviteli szempontból milyen árfolyamon számoljuk el az USD-csökkenést és az eurónövekedést?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Ez esetben is következetesen kell eljárni. Ha a számviteli politikában úgy döntöttek, hogy az eurót az MNB által közzétett – a jóváírás napján érvényes – hivatalos euróárfolyamon veszik nyilvántartásba, akkor a példaként kapott 100 eurót is ezen az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. július 10.
Kapcsolódó címke:

Bankkártyán fizetett borravaló könyvelése

Kérdés: Bankkártyás borravaló könyvelésével kapcsolatban kérem a véleményüket, tekintettel a 2025. 01. 01-től hatályos változásokra, mely szerint adómentes az a borravaló is, amelyet a vendéglátóegység üzemeltetője oszt szét a dolgozóinak, megfelelő nyilvántartás vezetése mellett. Cégünk felszolgálóegységeiben a vendég a fogyasztása ellenértékének bankkártyás fizetésekor egy külön erre a célra rendszeresített applikáción jelzi, hogy a fogyasztása ellenértékén felül kíván borravalót adni, és azt is, hogy annak összege hány százaléka a fogyasztásnak. Ilyen módon a borravaló összege a céges bankszámlán kerül jóváírásra, a szétosztás pedig az alábbiak szerint valósulhat meg.
1. A nap/hét végén a rendszerből lekért jelentés alapján a borravaló összege a boltvezető által kivételre kerül a pénztárból, majd azt a belső szabályzatban meghatározott módszer szerint a dolgozók között szétosztja.
2. A szétosztás – felhasználva a rendszerből lekért jelentést és a belső szabályzatot – a bérszámfejtésen keresztül, a havibér utalásával együtt valósul meg az egység dolgozóinak, azáltal, hogy a számfejtési programba adómentes juttatás jogcímén az egyes dolgozókra kalkulált összeg rögzítésre kerül.
Mivel a borravaló az áfa rendszerében nem minősül ellenértéknek, illetve azt a fogyasztó szándéka szerint nem a cégnek, hanem a felszolgálóegység dolgozóinak kívánja juttatni, véleményünk szerint annak egyéb bevételként, majd kiosztáskor egyéb személyi jellegű kifizetésként történő megjelenítése nem indokolt, hanem azt egy technikai mérlegszámlán indokolt könyvelni, melynek egyenlege a már a bankszámlán jóváírt, de még kiosztásra nem került borravaló összegét kell, hogy mutassa, mint kötelezettséget a dolgozók felé. Ez a könyvelési módszer független attól, hogy a fentiekben leírt 1-es vagy 2-es módszer szerint történik a szétosztás. Kérjük szíves véleményüket a könyvelés általunk leírt módjáról!
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válaszunk az, hogy a hosszan részletezett könyvelési módszerrel nem tudunk egyetérteni, mert az független a számviteli törvény előírásaitól, sőt ellentétes azzal, mert durván megsérti a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem követelményeit.A kettős könyvvitel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. március 20.
Kapcsolódó címke:

Jóváíró energiaszámlák könyvelése

Kérdés: 2025. évben folyamatosan kapok 2022. és 2023. évi jóváíró energiaszámlákat az áramszolgáltatótól. Betehetem a 2025. évi könyvelésbe, ha nem jelentős a hiba, vagy mindenképpen a társaságiadó-bevallást kell önellenőrizni az adott évre, évekre? Iparűzési adó tekintetében mi a teendő?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...lezáró elszámolás alapján (jellemzően a 12. hónapban).Ha az áramszolgáltató az elszámolási időszak végével nem ad elszámolást (jóváírást), jóváíró számlát, akkor nincs bizonylata a könyveléshez a fogyasztónak, ha kapcsolódóan – számla nélkül –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. március 20.
Kapcsolódó címke:
1
2
3
…
20