Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott külföldi leányvállalat tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Konszolidálásnál a külföldi leányvállalat könyvvizsgálata

Kérdés: Anyavállalat a számviteli törvény alapján konszolidálásra kötelezett. Konszolidálásba bevont leányvállalatai közül több nem magyarországi vállalat. A számviteli törvény 155. § (2)-(5) pontjai alapján kötelező a könyvvizsgálat a konszolidálásba bevont vállalkozások számára. A külföldi leányvállalat a külföldi ország jogszabályai alapján nem köteles könyvvizsgálatra, és önként sem választotta azt. Hogyan járjon el ilyenkor az anyavállalat? Kötelezze-e külföldi leányvállalatát a konszolidáció miatti könyvvizsgálatra?
Részlet a válaszból: […]tartoznak a számviteli törvény hatálya alá, így ez az elő­írás nem vonatkozik rájuk. Ezt erősíti meg a számviteli törvény 118. §-a (3) bekezdésének az előírása is, amely azt tartalmazza, hogy minden leányvállalatnak - többek között - a beszámolójához kapcsolódó könyvvizsgálói jelentést át kell adnia az anyavállalatnak, ha az éves beszámoló könyvvizsgálata megtörtént.Azt azonban a magyar székhelyű anyavállalatnak indokolt mérlegelnie, hogy az összevont (konszolidált) éves beszámolót ellenőrző könyvvizsgáló nagy valószínűséggel nem fogja a beszámolót hitelesíteni, ha a leányvállalatok éves beszámolóját nem ellenőrizte könyvvizsgáló. Amennyiben az összevont[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8291
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,