Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott megrendelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Támogatásmegrendelés ellenértéke, áfakötelezettsége, elszámolása

Kérdés: Milyen áfakötelezettség kapcsolódik ahhoz a kapott támogatáshoz, amely támogatás konkrét megrendelés ellenértéke? Társaságunk reklámmegállapodás alapján sportegyesületet támogat. Hol számolható el a támogatás összege, és van-e valamilyen adóvonzata?
Részlet a válaszból: […]kötelezettségét írja elő. Ezért pl. nincs áfafizetési kötelezettség egy-egy projekt megvalósulásához kapott, fejlesztési célú támogatás után sem.) Amikor tehát a társaság úgy ad támogatást a sportegyesületnek, hogy annak (esetleg a támogatás sportcélú felhasználásának igazolásán túl) semmilyen kötelezettsége sincs a támogató felé, a kapott támogatás áfakörön kívüli bevételnek minősül a támogatottnál. Ha azonban a támogató ragaszkodik ahhoz, hogy pl. az egyesület nevében, a játékosok mezén stb. neve, emblémája, a támogatás ténye stb. megjelenjen, vagy bármi egyéb, az egyesület részéről kötelezően elvégzendő tevékenységet, ügyletet ír elő, lényegében reklámtevékenységet (vagy egyéb ellenszolgáltatást) vár el pénzéért. Ekkor a folyósított támogatás - elnevezésétől függetlenül - a kért reklám vagy egyéb ügylet ellenértéke, s mint ilyen, az általános szabályok szerint áfaköteles bevétel lehet. (Persze, ha a reklám nem kötelező, vagyis az egyesület nem követ el szerződésszegést, ha a reklámtevékenységet nem végzi vagy nem vállalja, úgy a támogatás értelemszerűen nem ennek ellenértéke.) Az előbbiek alapján a számviteli elszámolás a társaságnál: a támogatott kötelezettségvállalása nélkül adott pénzbeli támogatás végleges pénzátadásnak minősül, amelyet az új Szt. 86. §-a (7) bekezdésének c) pontja szerint rendkívüli ráfordításként kell elszámolni; a reklámtevékenység vagy egyéb szolgáltatás sportegyesület által számlázott értékét igénybe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 97
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,