Vállalkozói kivét az egyéni vállalkozónál

Kérdés: Tevékenységet kezdő egyéni vállalkozó a kezdés évében a minimálbér összege után köteles járulékot fizetni. Van-e akadálya annak, hogy a költségként elszámolható vállalkozói kivét a minimálbérnél magasabb összegben történjen, természetesen az szja megfizetésével?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Fontos összefüggés azonban, hogy az adóévben "kivett"vállalkozói kivét összege jelentősen befolyásolja a vállalkozói osztalékalapután fizetendő adó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. szeptember 15.
Kapcsolódó címkék:  

Osztalékelőleg-fizetés feltétele

Kérdés: Tekinthető-e a szokásos éves beszámoló közbenső beszámolónak, amely alapján osztalékelőleg fizethető?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...válasz röviden az, hogy nem fizethető!Az Szt. 39. §-ának (4) bekezdése egyértelműen fogalmaz:osztalékelőlegként – más jogszabályban előírt feltételek mellett – csak akkorfizethető ki a 21. § szerinti közbenső mérlegben kimutatott adózott eredmény,illetve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. szeptember 1.
Kapcsolódó címke:

Saját üzletrész osztaléka

Kérdés: Társaságunk 2004 novemberében osztalékelőleget fizetett tagjainak a könyvvizsgáló által ellenőrzött közbenső mérleg alapján, ami a mérleg-fordulónapi mérleg alapján osztalékká válik. A kft. 2005. február 25-éig rendelkezett visszavásárolt saját üzletrésszel, amely ezen a napon tőkeleszállítással megszűnt. A Gt. 143. §-ának (1)–(2) bekezdése úgy fogalmaz, hogy az osztalékhoz való jogosultság megilleti a saját üzletrésze alapján a társaságot is. Milyen könyvelési tételekkel történjék az elszámolás az előlegtől a végleges osztalékig? Mikor növeli az eredménytartalékot a saját üzletrészre jutó osztalék?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...könyvvizsgáló által felülvizsgált (auditált) közbensőmérleg alapján akkor fizethető osztalékelőleg, ha teljesülnek az Szt. 39.§-ának (4) bekezdésében foglalt követelmények. A feltételek teljesülése mellettkifizetett osztalékelőleget a tagokkal...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. szeptember 1.
Kapcsolódó címkék:  

Adó-visszatérítés egyezmény esetén

Kérdés: Ügyfelem egy amerikai vállalat magyar leányvállalata. A leányvállalat 2000 óta minden évben fizet az anyavállalat részére osztalékot, de mivel nem adott illetőségigazolást, a teljes adó levonására került sor. Most elhozta visszamenőleg 2000-ig az illetőségigazolást. Milyen feltételekkel lehet – önellenőrzésen kívül – az adót visszaigényelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A külföldi személytől levont és befizetett adót a külföldiigényelheti vissza – az elévülési határidőn belül – az Art. 4. számúmellékletének 5. pontja szerint. E rendelkezés ugyanis előírja, hogy ha akülföldi személytől levont adó mértéke magasabb, mint a nemzetközi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. augusztus 11.
Kapcsolódó címke:

Osztalék és kamat utáni adó

Kérdés: Betéti társaság beltagja német illetőségű magánszemély, kültagja német társaság. Eddig – bár nyereséges volt a társaság – osztalékfizetés nem történt. Helyesen jár-e el a társaság, ha a 2004. évi mérleg alapján történő osztalékfizetés esetén a társaság részére fizetett osztalékból adót nem állapít meg, a magánszemélynek fizetett osztalékból pedig 15 százalék adót von le? A külföldi szervezet által nyújtott tagi kölcsön után 2000. és 2004. években kamat került, illetve kerül elszámolásra. Helyesen értelmezzük-e a jogszabályt, amely szerint a 2000. évi kamat után 15 százalék adót kellett fizetni, a 2004. évi kamat után pedig nem kell megállapítani adót?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Tao-tv. 27. §-ának (3) bekezdése szerint – 2005-ben történőosztalékfizetés esetén – a Tao-tv. 4. §-ának 32/a pontja szerinti társaság(ideértve a társaság valamely tagállamban lévő telephelyét is) részére fizetett(juttatott) osztalék mentes az osztalékadó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. július 21.
Kapcsolódó címkék:    

Tulajdoni részesedés elszámolása beolvadásnál

Kérdés: Részvénytársaságok átalakulása során a leányvállalat beolvad az anyavállalatba. Az anyavállalatnál kimutatott részesedés értéke kevesebb, mint a leányvállalat saját tőkéjéből az anyavállalatra jutó hányad értéke. Mivel a részvények értékét már a létrejövő gazdasági társaság vagyonmérleg-tervezetében sem lehet szerepeltetni, helyesen jár-e el a leányvállalat, ha a jegyzett tőkéjét leszállítja, hogy az megfeleljen a részesedés nyilvántartási értékének, és a tulajdonosok a jegyzett tőkén felüli vagyont kivonják a leányvállalatból? Miként történhet a tőkekivonás, ha a leányvállalatnak tőke- és eredménytartaléka is van? A tőkekivonás végbemehet az átalakulással egyidejűleg? Az átalakuló társaságok a vagyonmérleg-tervezetet az éves beszámoló mérlege alapján kívánják elkészíteni.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...anyavállalat a jegyzett tőkénfelüli vagyont csak a tőkekivonással járó tőkeleszállításkor tudja kivonni,illetve az eredménytartalékot osztalék formájában, ha egyébként azosztalékkifizetés egyéb feltételei teljesülnek. Amennyiben a tőkekivonással...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. július 21.
Kapcsolódó címke:

Nyugdíjas kft.-tag (eva)

Kérdés: A kiegészítő tevékenységet végző öregségi nyugdíjas kft.-tag (aki nem végez rendszeresen munkát) munka hiányában az eva hatálya alá bejelentkezett. Milyen adó- és tb-befizetés terheli a tagot mint munkavállalót, és milyen befizetések terhelik a munkaadót? Mi a fizetési kötelezettség, ha nem vesz fel munkabért, csak osztalékelőleget, illetve osztalékot 2004-ben? A tag nem munkaszerződéses, hanem tagsági viszony alapján dolgozik.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...továbbá magánszemély tagját, volt tagját (örökösét) az evásidőszak alatt nem terheli a cégautóadóval, valamint az osztalék utáni személyijövedelemadóval és a vállalkozásból kivont jövedelem utáni személyi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. július 21.
Kapcsolódó címkék:    

Egyéni vállalkozónak kibocsátott számla (eva)

Kérdés: Evás bt.-ben (kettős könyvvitel) a feleségnek 66,5 százalék, a férj vállalkozónak 33,5 százalék üzletrésze van. Evás bt. által egyéni vállalkozónak kibocsátott számla 100 százaléka növeli az evaalapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kétszeresen figyelembe venni, ha annak fizetésére(teljesítésére) olyan személy köteles, amellyel az adóalany a társasági adórólés az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott kapcsolt vállalkozásiviszonyban áll. Ez az eset akkor áll fenn, ha az evás számláz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. június 9.
Kapcsolódó címke:

Osztalék adózása

Kérdés: 2004-től a kifizetett osztalék adóját terheli-e még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás? Ha az osztalékot tőkeemelésre fordítjuk, az osztalékadó mértéke valóban 20 százalék (más nem terheli)?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Eho-tv. 3. §-ának ba) pontját, amely a 35 százalékosadóterhet viselő osztalék, vállalkozói osztalékalap adókötelezettségéről szólt,hatályon kívül helyezte 2003. január 1-jétől a 2002. évi XLII. törvény 315.§-ának (2) bekezdése oly módon, hogy a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. május 12.
Kapcsolódó címkék:  

Ügyvédi iroda számvitele, adózása

Kérdés: Kettős könyvvitelt vezető, áfaalany, egyszemélyes ügyvédi iroda milyen számviteli és adózási feltételek közül választhat, illetve mi kötelező rá nézve? Van-e előtársasági időszaka? Van-e számára valamilyen speciális előírás? A tag részére nem munkabér, hanem tagi jövedelem jár. Kötelező-e a minimálbér bejelentése, illetve adózása?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...készíthet, és azt csak kettős könyvvitellel támaszthatja alá.Az ügyvédi iroda – főszabály szerint – a társasági adó és azosztalékadó alanya, de – a feltételek megléte esetén – bejelentkezhet az evahatálya alá. Előtársasági időszaka nincs....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. május 12.
Kapcsolódó címke:
1
…
52
53
54
…
68