Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

3 találat a megadott tulajdonosi hitel tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Tulajdonosi kölcsön kamatának adója
Kérdés: A kft. tulajdonosa kölcsönt adott a cégének, amelyet nem tud kivenni, mivel azt a cég eredménye nem engedi meg. December 31-ével (vagy más időponttal) kell-e a betett összeg után kamatadót fizetnie a kölcsönt nyújtónak, vagy csak akkor, amikor a kamatot kifizetik neki? Ha nem a cég tulajdonosa ad kölcsönt (teszi be a pénzét), hanem egy másik személy, akkor mi a helyzet?
Részlet a válaszból: […]összegét), a kamatfizetés időpontjá(ai)t. Amennyiben a kölcsönszerződésben - bármilyen formában - kamatfizetésben állapodtak meg, a kamatjövedelem megállapítására, annak adójára vonatkozóan 2006. szeptember 1-jétől az Szja-tv. 65. §-ában foglaltak nem alkalmazhatók, mivel a kft. tulajdonosa (illetve más magánszemély) által nyújtott kölcsön az Szja-tv. 65. §-ának (1) bekezdése szerint nem minősül kamatjövedelemnek. A magánszemély (akár a kft. tulajdonosa, akár másik személy) által nyújtott kölcsön utáni kamat a magánszemély bevétele [Szja-tv. 4. §-ának (2) bekezdése szerint], és mint ilyen az Szja-tv. 28. §-ának (1) bekezdése szerinti egyéb jövedelemnek minősül. Az Szja-tv. általános rendelkezéseiből az következik, hogy a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadót akkor kell megfizetni, amikor az egyéb jövedelmet a magánszemély megszerzi, az adott esetben, amikor a kft. tulajdonosa (vagy másik személy) kamat címén pénzt vagy egyéb eszközt kap. Amennyiben a kölcsönszerződésben kamatfizetésben állapodtak meg, akkor a kölcsönszerződés szerinti kamatfizetés időpontjában, illetve a mérlegfordulónappal a kamatot a kft.-nél el kell számolni, elő kell írni kötelezettségként, illetve passzív időbeli elhatárolásként (T 8721 - K 4792, illetve T 8721 - K 4821), függetlenül attól, hogy az kifizetésre kerül-e vagy sem. Az Eho-tv. 3. §-a alapján az egyéb jövedelemként adóköteles kamat összege után a kifizetőt 11 százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség is terheli. Az eredménymegállapítás helyessége, az összemérés számviteli alapelv érvényesülése érdekében az ehót el is kell számolni, a kamat kötelezettségkénti előírásakor a bevallott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. január 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3500
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
2. találat: Tulajdonosi kölcsön kamatának adója
Kérdés: A kft. tulajdonosa kölcsönt adott a cégének, amelyet nem tud kivenni, mivel azt a cég eredménye nem engedi meg. December 31-ével (vagy más időponttal) kell-e a betett összeg után kamatadót fizetnie a kölcsönt nyújtónak, vagy csak akkor, amikor a kamatot kifizetik neki? Ha nem a cég tulajdonosa ad kölcsönt (teszi be a pénzét), hanem egyik másik személy, akkor mi a helyzet?
Részlet a válaszból: […]a kölcsön időtartama függvényében annak abszolút összegét), a kamatfizetés időpontjá(ai)t. Amennyiben a kölcsönszerződésben - bármilyen formában - kamatfizetésben állapodtak meg, a kamatjövedelem megállapítására, annak adójára vonatkozóan az Szja-tv. 65. §-ában foglaltakat kell figyelembe venni, akár a tulajdonos, akár más magánszemély a kölcsön nyújtója. Az Szja-tv. általános rendelkezéseiből következik, hogy a kamatjövedelem utáni kamatot is akkor kell megfizetni, amikor a kamatjövedelmet a magánszemély megszerzi. (Így tehát a kölcsönt nyújtó magánszemélyt nem terheli kamatadó-fizetési kötelezettség december 31-ével, ha a kölcsöne utáni kamatot nem kapta [nem kaphatta] meg.) Ha a kamatjövedelem kifizetőtől származik (a kft.-nek nyújtott kölcsön esetében a magánszemély részére történő kamatfizetésre a kft. kötelezett), akkor a kifizetőnek kell a megszerzés időpontjára a kamatjövedelem adóját megállapítania, levonnia, megfizetnie és bevallania. A magánszemélynek csak akkor kell közvetlenül kamatadót fizetnie,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. november 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3414
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
3. találat: Külföldi tulajdonostól kapott pénz elszámolása
Kérdés: Külföldi tulajdonostól költségek fedezetére kapott (átutalt) pénzek könyvelése, bizonylatolása hogyan történjen?
Részlet a válaszból: […]számla alapján számolja el a vállalkozás az árbevételt a követelésekkel szemben (T 32-33 - K 91-92, 467). Ha a külföldi tulajdonos azért utal át pénzt, hogy az általa tulajdonolt társaság veszteségét kompenzálja (a kérdés szerint a költségek fedezetére), akkor ezt írásba kell foglalni (megállapodásban rögzíteni), és a kétoldalú megállapodás mint bizonylat alapján véglegesen kapott pénzeszköz átvételeként kell könyvelni (T 384 - K 9895). Ha a külföldi tulajdonos pénzeszközt utalt át, bár számla vagy megállapodás azt nem támasztja alá, akkor az átvett pénzt a vállalkozás csak az alapítókkal szembeni rövid lejáratú kötelezettségekkel szemben könyvelheti (T 384 - K 4792), és tisztáznia kell az átvétel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. április 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 657
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , , ,