Keresés eredménye

21 találat a megadott üzleti ajándék tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.
1. találat: Üzleti ajándék gyakorisága
Kérdés:

A kft. üzleti ajándékot szeretne adni partnereinek. Egy-egy partnernek hányszor adhat a cég üzleti ajándékot? Mikor lehet adómentesen elszámolni? Amennyiben italt szeretne adni karácsonykor vagy egyéb alkalommal, az hogyan adózik?

Részlet a válaszból: […]hozzájárulási adóként megfizetni, a juttatás hónapja kötelezettségeként bevallani. Az Szja-tv. nem tartalmaz korlátot az üzleti ajándék gyakoriságára vonatkozóan. Abban az esetben azonban, ha évi egy alkalmat meghaladóan történik az üzletiajándék-juttatás, vagy annak az áfát is magában foglaló piaci értéke meghaladja a juttatás időpontjában érvényes minimálbér összegét, a juttatásban részesülő természetes személy egyéb jövedelemben részesül, amelynek az adókötelezettségére a szerzés jogcíme szerinti rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni, és ennek megfelelően kell a kifizetőt, illetőleg a magánszemélyt terhelő adókötelezettséget megállapítani. (Önálló tevékenységből származó jövedelem, amely után a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7805
Kapcsolódó tárgyszavak:
2. találat: Karácsonyi ajándék
Kérdés: Társaságunk ingatlan-bérbeadással foglalkozik. Karácsonyra a bérlők vezető tisztségviselőit vendégül látjuk egy állófogadás keretében, valamint karácsonyi ajándékot is kapnak (jelképes tárgy, szaloncukor). A karácsonyi fogadásra kiküldött meghívók, karácsonyi ajándék üzleti ajándéknak minősülnek-e? (Az étel, ital egyértelműen reprezentáció, és adóvonzatuk van.) Amennyiben igen, akkor minden kapcsolódó tétel ennek függvényében kezelendő? Számvitel: személyi jellegű egyéb ráfordításként kell elszámolni? Áfa: nincs adólevonási jog? Szja, eho: bruttó összeg 1,18-szorosa után 15%, illetve 22% az adóteher? Tao: ezeket a tételeket elismeri?
Részlet a válaszból: […]reprezentáció és az üzleti ajándék juttatása egységesen egyes meghatározott juttatásnak minősül és ekként adóköteles.A karácsonyi ünnepség reprezentációnak minősülő költsége (az étel, ital, a meghívók költsége), a rendezvényen esetlegesen fellépők díja (mint szabadidőprogram), valamint az üzleti ajándékok értéke után kell a 15 százalék személyi jövedelemadót[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7475
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
3. találat: Utólag adott engedmény vagy ajándék
Kérdés: Könyvelőirodánknál többen jelezték, hogy egy szakmai cikk jelent meg azzal kapcsolatban, miszerint a bónusz - forgalom alapján utólag adott engedmény - nyilvántartási és adózási szabályai megváltoztak. Információink szerint az engedmény értékének 1,19-szeresét terheli a 16 és 27 százalékos adó, valamint névre szóló nyilvántartást kell vezetni. Úgy gondoljuk, félreértés lehet e mögött, hiszen nem üzleti ajándékról, hanem forgalomtól függő ajándékról van szó. Változtak tehát a bónusz adózási és elszámolási szabályai?
Részlet a válaszból: […]értékű termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány. Csekély értékű ajándékot adhat: - a munkáltató a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának; - a szakszervezet a tagjának, a nyugdíjas tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának; - a volt munkáltató vagy annak jogutódja a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, továbbá - a kifizető a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak; - a kifizető olyan magánszemélynek, akinek az adóévben más jövedelmet nem juttat. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5339
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Ajándék meghirdetett akció keretében
Kérdés: Ügyfelem kiskereskedelmi tevékenységet végez: megveszi az árut a nagykereskedőtől, majd értékesíti a vevőnek. Meghirdetett akción belül nagyobb megrendelés esetén pendrive-ot (1180 Ft áfával növelten) és egeret (876 Ft áfával növelten) ajándékozott vevőinek. Adókötelesnek minősül-e ez az ajándékozás? Amennyiben igen, milyen adó- és nyilvántartási kötelezettségei vannak?
Részlet a válaszból: […]nyilvánosan meghirdetett akció keretében történik (történt), akkor ez nem ajándékozás, hanem a magánszemély számára adott árengedmény, amely árengedményt (kedvezményt) már az akció keretében árura váltanak át. [Valójában a pendrive, illetve az egér bekerülési értékében adott árengedmény a nagyobb (de pontosan körülírt) megrendelés áruinak árából, a pendrive és az egér pedig tényleges bekerülési értékén kerül értékesítésre.] Ha a kérdés szerinti "ajándékozás" üzletpolitikai (reklám-) célból történik, akkor a pendrive, illetve az egér le nem vonható áfát is magában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5258
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Reprezentáció, üzleti ajándék
Kérdés: Kérem, szíveskedjenek összefoglalni a reprezentáció és üzleti ajándék 2011. évi szabályait, kizárólag társaságiadó-alanyok szempontjából! A megváltozott szabályokat ellentmondásosan értelmezzük. Az Szja-tv. meghatározza a reprezentáció fogalmát, azt, hogy nem terheli szja, de a társaságiadó-alapot növelő tétel. Akkor mire vonatkozik az a rendelkezés, mely szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül pl. a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés? Munkatársaink szakmai konferencián vesznek részt, és a részvételi díjat tartalmazó számlában elkülönítetten szerepel az étkezés díja, akkor az reprezentáció? Az üzleti ajándék szintén értelmezési problémákat vet fel, ha nem haladja meg a minimálbér 25%-át, és ha meghaladja (ez utóbbi az összevont adóalap része); ez utóbbit hogyan kell könyvelni? Mit kell a társaságiadó-alapnál figyelembe venni? Problémát vet fel az üzleti vendéglátás értelmezése is! Reprezentáció
Részlet a válaszból: […]bekezdésének a) pontja az egyes meghatározott juttatások közé sorolja a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelmet is. Célszerűnek látszik a rendelkezést szó szerint értelmezni. Ha a cég a munkavállalóját kiküldetési rendelvénnyel (például) Budapestről vidékre a cég érdekében történő munkavégzésre kirendeli, akkor - a kirendelés időtartama függvényében - engedélyezheti, hogy munkavállalója vendéglátóhelyen ebédeljen, vacsorázzon, erről hozzon a cég nevére szóló számlát, amely számla szerinti ellenértéket részére a munkáltató megtéríti. Az így megtérített összeget a munkáltató a személyi jellegű egyéb kifizetések között számolja el, és annak 1,19-szeresét adóalapnak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5031
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
6. találat: Igazolás az üzleti ajándékról
Kérdés: Mi a teendő, ha üzleti ajándékot adunk a minimálbér 25 százalékát meghaladó értékben? (Értelmezésünk szerint ajándék csak magánszemélynek adható, társaságnak nem. Utóbbi esetben térítés nélküli átadásról van szó!) Véleményünk szerint: a belföldi magánszemélynek igazolást adunk az átadott ajándék áfás értékéről. Társaságunknál a tétel társaságiadó-alapot növel, és áfáját is meg kell fizetnünk (ha a beszerzéskor azt visszaigényeltük). Külföldi magánszemély esetén van-e értelme igazolást kiadni a szerzett jövedelemről?
Részlet a válaszból: […]részére kiállított igazoláson köteles feltüntetni a le nem vont adóelőleg összegét is, és felhívni a magánszemély figyelmét arra, hogy a le nem vont adóelőleget a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig köteles megfizetni. (A kifizetőnek erről az állami adóhatóság részére is adatot kell szolgáltatnia!) Mivel a megajándékozott partner a kifizetővel nem áll biztosítotti jogviszonyban, így az ajándék adóköteles jövedelemként számításba vett összege (az ajándék áfát is magában foglaló piaci értéke) után 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell a kifizetőnek, az ajándékot adónak fizetnie. Az üzleti ajándéknak nem minősülő ajándék áfát is magában foglaló (számlázott, illetve számított) értékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között, az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5015
Kapcsolódó tárgyszavak:
7. találat: Üzleti ajándék gyakorisága
Kérdés: A kft. partnereinek üzleti ajándékot szeretne adni. Egy partnernek hányszor adhat a cég üzleti ajándékot? Például havonta 15 E Ft értékben? Akkor adómentesen el lehet számolni? Amennyiben italt szeretne karácsonykor vagy egyéb alkalomkor adni, akkor az hogyan adózik?
Részlet a válaszból: […]ajándék. Az Szja-tv. 7. §-a (1) bekezdésének s) pontja alapján a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni az üzleti ajándékot, ha a juttatót az adott juttatás tekintetében a belföldi jogszabály alapján nem terheli adókötelezettség. Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.38. pontja alapján a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az üzleti ajándék alapján meghatározott bevétel, ha azt a kifizető társaságiadó-alapot növelő tételként köteles figyelembe venni. A hivatkozottak szerint jogszabály nem korlátozza az üzleti ajándék adásának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. április 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4982
Kapcsolódó tárgyszavak:
8. találat: Üzleti ajándéknak nem minősülő ajándék
Kérdés: A társasági adó alanyai vagyunk. Cégünk gyakran ad üzleti ajándékot partnereinek. Úgy hallottam, hogy 2011-től a 19 500 Ft-ot (a minimálbér 25%-át) meghaladó ajándéknál a partner adózik, cégünknek pedig a 27% egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie, míg a 19 500 Ft alatt a társaságiadó-alapot kell növelnünk, és nincs további adóvonzata. Kérdésem, hogy a 19 500 Ft feletti ajándéknál is meg kell növelni a társasági­adó-alapot? Mi a könyvelési tétel mindkét esetben?
Részlet a válaszból: […]felszámított áfát a társaság levonta, akkor az áfát meg kell fizetni, annak összegét is a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Ha saját előállítású termék az ajándék, akkor a termék piaci értéke alapján kell a fizetendő áfát megállapítani, bevallani, a termék közvetlen önköltségét és a fizetendő áfát kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni.) Amennyiben az ajándékként átadott vásárolt, illetve saját előállítású termék piaci (áfát is magában foglaló) értéke meghaladja a minimálbér 25 százalékát (jelenleg a 19 500 Ft-ot), akkor ez az ajándék már nem üzleti ajándék (teljes összegében és nem csak a 19 500 forintot meghaladó összegben). Ha viszont nem minősíthető üzleti ajándéknak, akkor annak a piaci[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4962
Kapcsolódó tárgyszavak:
9. találat: Ajándék a partnereknek
Kérdés: Nyomdaipari termékeket forgalmazó cégünk a partnereinek ajándékot szeretne adni (pl. műszaki cikkeket) bizonyos forgalom után. Mi ennek a számviteli elszámolása, és milyen terhei vannak?
Részlet a válaszból: […]adózás előtti eredményt nem kell növelni a térítés nélkül átadott eszköz ráfordításként elszámolt könyv szerinti értékével, és a kapcsolódóan kimutatott áfa ráfordításként elszámolt összegével. A partnerrel való kapcsolatból azonban következhet az, hogy az így rendkívüli ráfordításként elszámolt összeggel, mint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítással, növelni kell az adózás előtti eredményt [Tao-tv. 3. sz. melléklete A) részének 9. és 13. pontja]. Az sem mindegy, hogy a partner gazdálkodó szervezet vagy magánszemély. Ha gazdálkodó szervezet, akkor a térítés nélküli eszközátvétel szabályait kell alkalmazni, és piaci értéken a rendkívüli bevételekkel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4458
Kapcsolódó tárgyszavak:
10. találat: Operabáli belépő üzleti ajándék?
Kérdés: A "Báli rendezvények belépődíjai" kérdésre adott válaszukat olvasva kérdezem: elszámolható-e reprezentációs költségként/üzleti ajándékként az a négy operabáli belépő, mellyel a cég kereskedelmi igazgatója és legnagyobb ügyfele, feleségeik társaságában vesznek részt az eseményen?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.); - üzleti ajándék: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány), ide nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4163
Kapcsolódó tárgyszavak:
| 1 - 10 | 11 - 20 | 21 | >>>>>>
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,

Tovább szűkítem a találatok körét:

Keresés