Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...nem lehet egyszervezeti egység keretében az elszámolásukat megoldani. A saját konyhát mindenképpen külön kell kezelni. Asaját konyha üzemeltetésével kapcsolatos elszámolási szabályokról részletesenírtunk a Számviteli Levelek 90. számában az 1848. kérdésre...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:    

Közös üzemeltetés a kereskedelemben

Kérdés: Két kereskedelmi vállalkozás megállapodást köt ABC-üzlet közös üzemeltetésére. Az egyik vállalkozás magára vállalja az üzemeltetést, a másik biztosítja az árut. Az árrést 30-70 százalékban osztják meg egymás között. Hogyan kell ezt bizonylatolni?Költségátterhelésről van szó vagy szolgáltatásról? Ha szolgáltatás, milyen szolgáltatás?
Részlet a válaszából: […] ...közös üzemeltetés közös költségeinek számviteli elszámolási szabályai a kérdésben leírt esetben nem alkalmazhatók. A számviteli előírások alapján közös üzemeltetés során az üzemeltető az üzemeltetésben részt vevők részére biztosítja a tárgyi eszköz...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. november 21.