Vendéglátás: üzemi konyha

Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszából: […] ...az étkezési térítés, a munkáltató által természetben nyújtott étkeztetés, továbbá a reprezentáció is.Ha a vállalkozásnak saját üzemi konyhája van, akkor annak közvetlen és közvetett költségeiből a dolgozók, illetve a vállalkozáson kívül állók által meg...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. augusztus 1.
Kapcsolódó címke:

Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...szükséges ételek elkészítéséhez felhasznált anyagokat árukészletnek. Ugyanígy helytelen árukészletnek tekinteni a saját üzemi konyha részére vásárolt étkeztetési anyagokat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.
Kapcsolódó címkék: