Keresés eredménye

6 találat a megadott üzleti vendéglátás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Reprezentáció, üzleti vendéglátás közterhei
Kérdés: Melyek a reprezentáció, üzleti vendéglátás közterhei 2010-ben?
Részlet a válaszból: […]százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli. Olvasói észrevétel (megjelent a Számviteli Levelek 236. számában - 2011.01.27.) Észrevétel: A Számviteli Levelek 232. számában a 4792. kérdésre adott válaszhoz kapcsolódik. Eddig úgy tudtam, csak a társadalombiztosítási járulékot számítjuk az szja-val növelt összegre. A cikk szerint az egészségügyi hozzájárulást is. A szerző válaszol: Tisztelt Olvasónk! Észrevétele valójában a törvényi előírások ellentmondásos voltán alapul. Természetesen mind a kettőt (a társadalombiztosítási járulékot is, meg az egészségügyi hozzájárulást is) egyidejűleg nem kell felszámítani. A 2010-ben hatályos előírások szerint: - a Tbj-tv. 4. §-ának k) pontja szerint járulékalapot képező jövedelem az Szja-tv. 69. §-a szerinti természetbeni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4792
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Ügyfél utazási és szállásköltsége
Kérdés: Előadásra meghívott ügyfél utazási és szállásköltsége a meghívónál természetbeni juttatásnak minősül-e (az illető nem előadó, csak hallgató)?
Részlet a válaszból: […]a piaci szereplők körében az üzleti tárgyalások, az adott szakmát érintő rendezvények (bemutatók, kiállítások, fogadások, sajtótájékoztatók, kongresszusok, konferenciák, konzultációk, továbbképzések). A reprezentálás tehát akkor felel meg a törvényi fogalmaknak, ha eseményhez, rendezvényhez kötődik. Az utazás és a szállás átvállalt költségét az adott hivatali, üzleti stb. eseményhez kapcsoltan csak akkor kell a reprezentációs keret terhére elszámolni, ha az eseményen részt vevő magánszemély vendégként van jelen. Azok esetében, akik a juttatást nyújtó kifizető tevékenységében közreműködőként vesznek részt az adott eseményen,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3039
Kapcsolódó tárgyszavak:
3. találat: Vendéglátás: üzemi konyha
Kérdés: Társaságoknál üzemi konyha működik. Üzleti partnereinket sok esetben az üzemi konyhában látjuk vendégül. A reprezentációval kapcsolatos áfát levonjuk. A szolgáltatott reprezentációról belső számlát készítünk, amely alapján a szolgáltatás értékét árbevételként számoljuk el a reprezentációs költségekkel szemben. A reprezentációs szolgáltatás után keletkezik-e áfafizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]számlaosztályokon belül célszerű külön főkönyvi számlán gyűjteni, illetve külön főkönyvi számlára átvezetni a saját üzemi konyhán természetben nyújtott étkeztetés költségeit.) Az üzemi konyhát igénybe vevők az üzemi konyha szolgáltatásaiért (az étkeztetésért) fizetnek. Az így megfizetett összeg egyrészt az üzemi konyha árbevétele, másrészt az Áfa-tv. szerint fizetendő áfa lesz. A megtérített összeget az igénybevevőknek számlázzák, készpénzben történő megfizetés esetén pedig készpénzes számla kiállításával, vagy pénztárgép előírásszerű használatával, ellenőrzött forgalmával dokumentálják. Amennyiben az üzemi konyha közvetlen és közvetett költségei az áfa nélküli bevételekben nem térülnek meg, akkor a különbözetet kell a következők figyelembevételével[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. augusztus 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 792
Kapcsolódó tárgyszavak:
4. találat: Természetbeni juttatás - városi vezetők vendégül látása
Kérdés: Természetbeni juttatás-e, és jelent-e közteher-fizetési kötelezettséget, ha az egyesület a város vezetőit, az egyesület támogatóit megvendégeli? Kell-e a bizonylaton feltüntetni, hogy kit látott vendégül az egyesület? Ha igen, milyen megoldást javasolnak, amely bizonyító erejű?
Részlet a válaszból: […]jövedelemadót (44 százalék) nem kell megfizetni a cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékának, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele (ha ez a kevesebb) 10 százalékának megfelelő juttatás után. A személyi jövedelemadó megfizetése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. június 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 716
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Testvérvárosi látogatás kiadásai (költségei)
Kérdés: Testvérvárosi kapcsolat keretében külföldi vendégek érkeztek iskolánkba. Az igazgató úr 20 főt vendégül lát (meghív vacsorára vagy ebédre), amelyből 10 fő saját dolgozó, 10 fő külföldi. Az elfogyasztott étel-ital reprezentáció, vagy külföldi kiküldetés költsége? Ajándékot is adunk a külföldi vendégeknek (mi is kaptunk). Ez üzleti ajándék, vagy külföldi kiküldetés költsége?
Részlet a válaszból: […]bevételének. Nem tekinthető a kiküldetési költség részének az olyan kiadás, amelyet a Szja-tv. nem ismer el a magánszemélynél költségnek [Szja-tv. 7. §-a (1) bekezdésének g) pontja]. Hasonlóan nem minősül kiküldetési költségnek az adott ajándék sem, az is természetbeni juttatás. Álláspontunk szerint e természetbeni juttatások nem tekinthetők reprezentációnak és üzleti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. április 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 669
Kapcsolódó tárgyszavak:
6. találat: Üzleti vacsora utáni eho
Kérdés: A cég külföldi vendégeket hív meg üzleti vacsorára (jelen van 3 külföldi és 2 magyar). Hogyan kell megállapítani az egészségügyi hozzájárulást? Arányosítással vagy egyéb módon?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 375