Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...kell készletre venni az eladott áruk beszerzési értékénekcsökkentésével (T 261 – K 814). Az így készletre vett értéket a következőüzleti évben egy összegben elábéként kell elszámolni.A saját előállítású félkész és késztermékeket év közben -mivel nem...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Kereskedelmi áruk nyilvántartása, könyvelése

Kérdés: Az árukat a beszerzéskor az elábéra könyveljük, és év végén egyszer leltározunk. Ez nagy összegek, mennyiségek esetén is lehetséges-e, szabályos-e? Kötelezhetnek-e a havi feladásra? Mi tartozik az áru kategóriába?
Részlet a válaszából: […] ...számla alapján, illetve a kalkulált összegben az eladott áruk beszerzési értékeként a 8. számlaosztályban el lehet számolni. Az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó, mennyiségi felvétellel elvégzett leltározással kell meggyőződni a még nem...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. június 28.
Kapcsolódó címkék: