Lejárt szavatosságú cukrásztermékek

Kérdés: Cukrászda üzemeltetésénél mi a helyes eljárás azokkal az árukkal, amelyek szavatossága lejárt? Az áru csökkentett értéken sem adható el? Jelenleg ezek selejtezésre, megsemmisítésre kerülnek. A termékek bekerülési értéke (vásárolt a beszerzési értéken, saját gyártású süteményeknél azok bekerülési értékén) maradhat-e az elábén, illetve anyagköltségen (így az iparűzési adó alapját csökkenti), vagy mint egyéb ráfordítást kell kezelni? A beszerzett áruk és anyagok év közbeni beszerzéskor 5/8-ra kerülnek elszámolásra. Megfelelő megoldás-e az, ha a selejtezéskor a selejtezendő tételek visszakerülnek a 2-es számlaosztályba, és onnan a 86-ra kivezetésre?
Részlet a válaszából: […] ...kerülő árukat (cukrászsüteményeket) év közben - még átmenetileg sem - lehet az 5. számlaosztályban könyvelni. Ha nem történik készletre vétel, akkor már a beszerzéskor a beszerzéssel kapcsolatos költségeket a vásárolt sütemények esetében elsődlegesen a 8...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. március 23.
Kapcsolódó címkék:  

Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...értékesített, illetve az egyáltalán nem értékesíthető termékrőljegyzőkönyvet kellett felvenni, azzal dokumentálva a saját termelésű készletekés áruk olyan csökkenését fogyasztói áron, amelynek csak csökkentett eladásiára volt, vagy egyáltalán nem volt eladható,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék: