Mintaboltban lévő készlet értékelése

Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
Részlet a válaszából: […] ...egyáltalán nem volt eladható, és így bevétel sem realizálódott.A mintaboltban történő értékesítéshez kapcsolódónyilvántartási kötelezettséget a fentiekben röviden felvázoltuk, koránsemteljeskörűen. Ezt részletesen a cégnek kell szabályoznia...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:    

Munkahelyi étkeztetés saját konyhán

Kérdés: Konyhát is üzemeltető vendéglátó-ipari kft. alkalmazottai számára természetbeni juttatásként biztosítja a munkahelyi étkezést. Az egy dolgozó által elfogyasztott étel értékét úgy határozzák meg, hogy kiszámítják az egy adag elkészítéséhez felhasznált különböző nyersanyagok értékét, és ezt számolják el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Helyes az így kiszámított önköltségi ár? Mi lesz az áfafizetés alapja, ha a kiszámított önköltségi ár a külsősök által fizetendő menüár 40-50%-a vagy 60-70%-a?
Részlet a válaszából: […] ...értékétkell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni (T 552 – K 271, 467és T 271 – K 582). Mi legyen az áfafizetési kötelezettség alapja? A munkahelyiétkeztetés természetbeni juttatásnak minősül. Adómentes természetbeni juttatásaz Szja-tv. 1....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. március 16.
Kapcsolódó címke: