Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] A válasz előtt egy megjegyzés: a kérdésben leírtak alapjánfeltételezzük, hogy a kft. az eredménykimutatást összköltségeljárással készítiel. Ennek figyelembevételével adjuk meg a kérdésekre a választ, és igazoljukvissza azt, hogy a kérdésben leírtak lényegében a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Árrésszámítás

Kérdés: A kereskedelmi egységek árrésszámításának módszereit szeretném tudni. Mi a választási lehetőség, ha a IV. negyedévben leltározunk a boltokban, és a leltár alapján a megállapított árrés tömege és százaléka rendelkezésünkre áll? Hogyan járunk el helyesen, ha cikkelemes nyilvántartást vezetünk fogyasztási és beszerzési áron? Egyáltalán a számviteli politikában mikor kell ebben a témában dönteni?
Részlet a válaszából: […] Előre bocsátjuk, a kérdésben megfogalmazottakra teljeskörűen- terjedelmi korlátok miatt – nem tudunk válaszolni. Éppen ezért csak alegfontosabbakra utalunk.Mi az árrés? A leggyakrabban alkalmazott meghatározásaszerint: az áru fogyasztói ára és beszerzési ára közötti...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. február 4.
Kapcsolódó címke: