Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...fenntartásának) költségeit elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztály megfelelő számláin kell elszámolni: a saját konyha tárgyi eszközeinek (beleértve a konyhaépületet is) terv szerinti értékcsökkenését az 571. számlán, illetve ezen tárgyi...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

2001. évi nyitómérleg, 2001. évi éves beszámoló bázisadatai

Kérdés: A számviteli törvény változásai miatt hogyan történjen a 2001. évi nyitótételek könyvelése? Milyen rendezőtételeket kell könyvelni? Kell-e rendezőmérleg? Hogyan lehet a 2000. évi mérleg záróadatait, a 2000. évi eredménykimutatás tárgyévi adatait a megváltozott sémának, tartalomnak megfeleltetni?
Részlet a válaszából: […] ...jogok közül az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogokat [az új Szt. 26. §-ának (3) bekezdése szerint] át kell sorolni a tárgyi eszközök közé, mert itt csak azok a vagyoni értékű jogok maradhatnak, amelyek ingatlanhoz nem kapcsolhatók; az Immateriális...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.
Kapcsolódó címkék: