Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...áron vezetni. Ez esetben boltonként indokolt a 26. Kereskedelmi áruk számlacsoportban megnyitni= a 264. Áruk eladási áron és= a 265. Áruk árrése számlákat, a 25. Késztermékek számlacsoportban pedig= a 254. Késztermékek eladási áron = a 255. Késztermékek árrése...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.
Kapcsolódó címkék:  

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...bolti készlet, míg a másik számla (pl. a 252. számla) tartalmazza az eladási ár és a közvetlen önköltség különbözetét, valójában árrés tartalommal.Könyvelési tételek: készletre vétel eladási áron: T 251 – K 252, készletre vétel közvetlen önköltségen: T 252...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.