Szállodai díj számlázása

Kérdés: A szállodában gyakorlat, hogy a foglalást követően előre elkérik a teljes díjat, és erről előlegszámlát állítanak ki, a vendég távozásakor pedig kiállítják a végszámlát. Ez dupla adminisztrációt jelent. Mivel a végszámla és az előlegszámla összege jellemzően azonos, gyakran előfordul, hogy nem készül végszámla. A hiba többletmunkával korrigálható. A Számviteli Levelek 325. számában megjelent 6657. kérdésre adott válaszuk alapján felmerült a kérdés, a webáruház-számlázáshoz hasonlóan nem lehetne a szállodáknál is kihagyni az előlegszámlát? Ha akár hónapokra, akár egy évre előre is ki lehet számlázni a bérleti díjat, miért nem lehetne néhány nappal, esetleg néhány héttel előre kiszámlázni a szállodai díjat is? Megoldást jelenthetne az is, ha nem előleget kérnének, hanem arra kérnék a vevőt, hogy szíveskedjen a szállodai díjat előre átutalni?
Részlet a válaszából: […] ...elszámolás technikáját az időbeli elhatárolások intézménye biztosítja. Termékértékesítés esetén nincs időbeli elhatárolás.Webáruház számlázására vonatkozóan a hivatkozott válaszban leírtakat azért tartottuk megfelelőnek, mert a fizetés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. augusztus 17.

Naponta kiszállítás, hetenkénti számlázás

Kérdés: A pékség naponta szállítja a pékárut az üzletekbe. A számlázás heti rendszerességgel történik. A számlákat készpénzzel egyenlítik ki. A teljesítés tényét milyen dokumentumokkal, milyen részletezettségben kell alátámasztani készpénzes és átutalásos fizetés esetén?
Részlet a válaszából: […] ...minden termékértékesítésnél, a pékáru értékesítéseesetében is a szerződés, megállapodás szerinti értékesítés megtörténtét kelldokumentálni. A szerződésben, a megállapodásban kell rögzíteni, hogyan történika megrendelés (telefonon vagy írásban),...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2006. június 8.
Kapcsolódó címke: