Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...új Szt. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja lényegében meghatározza az árukészlet fogalmát: amit a rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és ami a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.
Kapcsolódó címkék:    

Kereskedelmi áruk nyilvántartása, könyvelése

Kérdés: Az árukat a beszerzéskor az elábéra könyveljük, és év végén egyszer leltározunk. Ez nagy összegek, mennyiségek esetén is lehetséges-e, szabályos-e? Kötelezhetnek-e a havi feladásra? Mi tartozik az áru kategóriába?
Részlet a válaszából: […] ...és az Szt. előírásai szerint kell megállapítani a leltárban szereplő áruk bekerülési értékét.A leírtak ellenére, elsősorban az árukészletek kezelőinek elszámoltathatósága (bolti elszámoltatás), az áfaelszámolás alátámasztása érdekében mindenképpen indokolt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. június 28.
Kapcsolódó címkék: