Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...a készletérték csökkentésének hiányoznak a technikai feltételei.Az adott esetben a továbblépéshez a számvitel-politikában néhány, az értékelést befolyásoló döntést kell hozni. Ilyen döntés lehet például az, hogy évközben a késztermékeket vagy az árukat...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.
Kapcsolódó címkék:  

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...kell eljárni akkor is, ha csak értékbeni nyilvántartást vezetnek. (Az eltérés az árrés nagyságának megállapításánál és az év végi értékelésnél van.)Abban az esetben, ha a saját boltban nemcsak saját termelésű készletek (késztermékek) vannak, hanem vásárolt áruk is...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.