Termék-előállítás költségeinek könyvelése

Kérdés: Kis forgalmú kft. hús és húskészítmények kiskereskedelme mellett húsfeldolgozással, -tartósítással, húskészítmények előállításával is foglalkozik. A termék előállításához beszerzett alapanyagokat anyagköltségként (az 511. számlán), az értékesítéshez beszerzett termékeket az eladott áruk beszerzési értékeként (elábéként a 814. számlán) számolja el. Év közben a készletszámlákra nem könyvelünk. Év végén a leltár alapján történik a készletre vétel. Év közben a saját előállítású termékeket kell-e könyvelni? A költség a beszerzéskor vagy az értékesítéskor jelenik meg? A 6-7. számlaosztályt nem használják. Az előállított saját termelésű termék 1-2 nap alatt elfogy (a kis mennyiség miatt).
Részlet a válaszából: […] ...saját előállításúterméket is készletre kell venni. A készletre vételi értéket a számvitelipolitikában meghatározott módon, az értékelési szabályzatban előírt módszerrelkell megállapítani. A készletre vételi értéknek magában kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. május 5.
Kapcsolódó címke:

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...kell eljárni akkor is, ha csak értékbeni nyilvántartást vezetnek. (Az eltérés az árrés nagyságának megállapításánál és az év végi értékelésnél van.)Abban az esetben, ha a saját boltban nemcsak saját termelésű készletek (késztermékek) vannak, hanem vásárolt áruk is...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.