Elsődleges költséghely-költségviselő költségelszámolás: saját készletek felhasználása

Kérdés: Saját termelésű készletek felhasználásánál hogyan lehet kiszűrni a költséghalmozódásokat, ha költségeinket elsődlegesen a 6-7. számlaosztályokban könyveljük? Korábban erre az 57. számlacsoportot használtuk. Milyen 5-ös számlát kell használni a felhasznált saját termelésű készletek, a befejezetlen termelés elszámolásánál, a segédüzemi költségeknek az igénybe vevő ágazatokra történő áttételezésénél?
Részlet a válaszából: […] ...számlán indokolt elszámolni azokat az átvezetéseket, amelyekkel a költséghelyeken összegyűjtött költségeket más költséghelyekre, illetve költségviselőkre áttételezik, továbbá az általános és az egyéb közvetett költségeket az értékesítés...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. május 9.
Kapcsolódó címkék:  

Munkahelyi étkeztetés adóztatása

Kérdés: Saját üzemi konyhával rendelkezünk. A dolgozók, illetve a kívülállók a megállapított térítési díjat – számla alapján – megfizetik. Természetbeni juttatásként kell-e kezelni a munkahelyi étkeztetés költségeinek azon részét, amelyet a térítési díj nem fedez? Kell-e ezt számlázni? Van-e ez után áfa?
Részlet a válaszából: […] ...az áfatörvény 33. §-a (1) bekezdésének a) pontjában szereplő áfalevonási tiltás nem vonatkozik a kapcsolódó beszerzésekre (a vállalkozás gazdasági, ti. bevételszerző tevékenységét szolgálja a nyersanyagok, a konyhai felszerelések stb. vásárlása...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. május 3.