Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...vállalkozások alkalmazottai (a térítést fizetők) által igénybe vett étkeztetés arányában (általában az egyenértékszámmal azonos értékre hozott ételadagok arányában) megosztani. A saját dolgozókra jutó konyhaüzemeltetési költségeket kell a saját konyhán...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Költséghely-költségviselő költségelszámolás: tenyésztésbe állítás

Kérdés: Szövetkezetünknél elsődlegesen költséghely-költségviselő, másodlagosan költségnemkönyvelés van. Saját állományból történő tenyésztésbe állításkor év végén hogyan kell megszüntetni a 792. és 799. főkönyvi számlákat? És mi a helyzet elhullásnál, kényszervágásnál?
Részlet a válaszából: […] ...elsődlegesen költséghely-költségviselő költségelszámolás általános szabályaival a Számviteli Levelek 34. számában a 684-690. kérdésekre adott válaszokban foglalkoztunk. Itt a tenyésztésbe állítás sajátosságai alapján válaszolunk a feltett kérdésre.A növendék...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. április 30.