Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: Az új Szt. 78. §-a szerint nem szabad az eladott áruk beszerzési értékében kimutatni a saját kereskedelmi egységbe kiszállított, saját termelésű készletek értékét. Hogyan számoljuk el a saját pékségünk által termelt termékek kiskereskedelmi egységeinkbe kiszállított értékét, hiszen ott más termékeket is értékesítenek? Az egységek elszámoltatása az általuk átvett áruk értékével történik, amelybe a saját termelésű áru is beletartozik.
Részlet a válaszából: […] ...az, hogy évközben a késztermékeket vagy az árukat tekintik először eladottnak, továbbá milyen gyakorisággal leltároznak (havonta, negyedévenként, vagy csak az év végén), és ha a leltározás során nem lehet egyértelműen elkülöníteni a saját termelésű...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. március 28.
Kapcsolódó címkék:  

Forgalmiköltség-eljárás – költségek átvezetése a 8. számlaosztályba

Kérdés: Forgalmiköltség-eljárással készülő eredménykimutatásnál mely számlákra kell átvezetni az 5. számlaosztályból a költségeket, illetve a saját termelésű készletek állományváltozását, és milyen időközönként kell ezt megtenni?
Részlet a válaszából: […] ...241-243, 251-257 – K 581); a saját termelésű készletek közvetlen önköltségét legkésőbb az üzleti év végén (célszerű legalább negyedévenként) meg kell állapítani, és össze kell vetni a készletre vett saját termelésű készletek elszámolási egységáron...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.