Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...tételesen nem oldható meg, akkor a saját dolgozók és a más vállalkozások alkalmazottai által igénybe vett ételadagok arányában kell arányosítással a megosztást elvégezni.A saját konyhán történő étkeztetés közvetlen költsége a saját konyha...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Önköltségszámítás az eladási árból visszaszámítással

Kérdés: Az Szt. ad arra lehetőséget, hogy az egyszerűsített éves beszámolót készítő a saját termelésű készlet értékét a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulált haszonnal csökkentett eladási áron is meghatározhatja. Ennek a módszerére kérnék javaslatot, mivel a szakirodalomban még ezzel nem találkoztam.
Részlet a válaszából: […] ...haszonnal csökkentett eladási áron is megállapíthatja, a még várhatóan felmerülő költségeket pedig a teljesítési fok alapján arányosítással is meghatározhatja.A közvetlen önköltség meghatározásának ez a módszere azonban nemcsak a saját termelésű...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. július 22.
Kapcsolódó címke: