Saját termelésű készletek önköltségének egyszerűsített megállapítása

Kérdés: Az Szt. 98. §-a b) pontjának előírása alapján az egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy a saját termelésű készletek (termék, szolgáltatás) bekerülési értékét (közvetlen önköltségét) a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulált haszonnal csökkentett eladási áron értékeljék, állapítsák meg a mérleg értékét. Ezzel kapcsolatosan kérem gyakorlati iránymutatásukat, illetve azt, hogy az alábbiakban leírtak a helyes értelmezést tükrözik-e?
Részlet a válaszából: […] ...illetve szolgáltatások csoportonként könyvelt és kötelezően kimutatandó, törvény szerinti– anyagköltség és a termelőmunkában foglalkoztatottak bérköltsége és annak járulékai együttes összege a cég szintjén a bázisév közvetlen önköltségének...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2023. november 23.
Kapcsolódó címke:

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...vett szolgáltatások költségeit (ideértve a nyersanyagok beszállításának a költségeit is) az 52. számlacsoportban, a saját konyhán foglalkoztatottak (szakácsok, felszolgálók, konyhai személyzet stb.) elszámolt közvetlen munkabérét és a közvetlen bérek járulékait...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék: