Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] ...tevékenységhez felhasználják. (Ezért nem az eladott áruk beszerzési értékeként kell felhasználásukat elszámolni, hanem anyagköltségként!)Téves az a minősítés, amelyik a végzett vendéglátó tevékenység alapján minősíti a vendéglátáshoz szükséges...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.
Kapcsolódó címkék:    

Saját termelésű készlet a saját boltban

Kérdés: A saját boltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? És mi a teendő, ha az 2000. december 31-én már az árukészletben szerepelt?
Részlet a válaszából: […] ...áron szerepel a saját termelésű bolti készlet, míg a másik számla (pl. a 252. számla) tartalmazza az eladási ár és a közvetlen önköltség különbözetét, valójában árrés tartalommal.Könyvelési tételek: készletre vétel eladási áron: T 251 – K 252,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. február 22.