Étkezés vállalati üdülőben

Kérdés: Hogyan kell a vállalati üdülőben felszolgált étkezés költségeit elszámolni, számlázni? A társaság saját tulajdonú üdülőjében egyrészt szálláshelyet, másrészt az igénylőnek étkezést is kínál. Az étkezés úgy történik, hogy a közeli vendéglátótól megrendeljük az ebédet, amit ők kiszállítanak, az üdülőben csak az étel melegítése és felszolgálása történik. A reggelihez és a vacsorához mi vásároljuk meg az élelmiszert, amit adagolunk és felszolgálunk. Az üdülési díj külön-külön tartalmazza a szállás, illetve az étkezés díját. A szállást 15 százalékos áfakulccsal számlázzuk, de milyen kulccsal számlázzuk az étkezést?
Részlet a válaszából: […] ...összeg) közvetített szolgáltatás is lehet, ha az ebédet az étkezést igénybe vevők részére külön tételben számlázzák, és a térítés összege fedezi az a) és b) pont szerinti költségeket. (Ha nem fedezi a térítési díj a kapcsolódó költségeket, akkor a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 30.
Kapcsolódó címkék:  

Önköltségszámítás az eladási árból visszaszámítással

Kérdés: Az Szt. ad arra lehetőséget, hogy az egyszerűsített éves beszámolót készítő a saját termelésű készlet értékét a még várhatóan felmerülő költségekkel és a kalkulált haszonnal csökkentett eladási áron is meghatározhatja. Ennek a módszerére kérnék javaslatot, mivel a szakirodalomban még ezzel nem találkoztam.
Részlet a válaszából: […] ...év végi értékelése során alkalmazható, de jól alkalmazható a saját termelésű készletek nem pénzbeli hozzájáruláskénti, továbbá a térítés nélküli, a természetbeni juttatáskénti átadásakor is az átadott termékek közvetlen önköltségének meghatározására...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. július 22.
Kapcsolódó címke: