Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Kapcsolódva a Számviteli Levelek 73. számában az 1518. kérdésre adott válaszhoz, sajátos problémánk van. Társaságunk – egy húsipari rt. – saját konyhát üzemeltet. A saját konyhánál saját előállítású termékeket is felhasznál. A saját dolgozók térítés nélkül kapnak napi egyszeri étkezést. A saját dolgozókon kívül térítési díj ellenében más vállalkozások alkalmazottai is étkezhetnek. Hogyan kell a kapcsolódó gazdasági eseményeket elszámolni?
Részlet a válaszából: […] ...között állományba vett szolgáltatást személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolni: T 552 – K 271, 467 (az áfa felszámítását a természetbeni juttatáskénti kezelés indokolja).Az étkeztetés közvetlen költségeit is általában elsődlegesen az 5....[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Szóróajándék elszámolása, adózása

Kérdés: Nagykereskedelmi cég vagyunk, édesség és vegyi áru forgalmazásával foglalkozunk. Az árut kartonos kiszerelésben hozzuk forgalomba. A termelőtől kapunk árut érték nélkül is, hogy a termék forgalmának növelése céljából osszuk szét mint szóróajándékot. Ez darabos kiszerelésben történik, de egyszerre egy vevőpartnernek nagyobb mennyiséget (többkartonnyit) adunk. Megtehetjük-e adófizetési kötelezettség nélkül? És milyen jogcímen könyveljük? A vevőpartnereknek vásárolt készleteinkből is adunk szóróajándékot. Ezt milyen adófizetési kötelezettség terheli?
Részlet a válaszából: […] ...átadás a Tao-tv., illetve az Szja-tv. hatálya alá tartozó vállalkozó részére történt (természetesen átvételi elismervény ellenében), természetbeni juttatásként – a személyi jellegű egyéb kifizetések között – kell elszámolni (T 559 – K 261) akkor, ha az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2002. október 24.
Kapcsolódó címke: