Webes receptek költségei


Cégünk internetes elérhetőséget készít, amelynek tartalma főzéshez készült videók. Ezt bárki, bármikor megtekintheti az internet segítségével. A webes elérhetőség időtartama az üzlet sikerétől és a hirdetők megjelenésétől függ. Ebből tervezi a cég az árbevételét. A receptek elkészítéséhez felhasznált alapanyagok a forgatás során aktiválandó költségek, vagy anyagköltségként leírhatók?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2011. június 2-án (245. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5053

[…] az az étkeztetés költsége lesz) vagy megsemmisítik (akkor veszteség). Természetesen az előállított ételek piaci értékének megfelelő, áfát is magában foglaló költséget kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni (ha az ételt elfogyasztják), növelve a szükséges mértékű személyi jövedelemadóval, illetve az egyéb ráfordítások között elszámolni, ha elfogyasztás helyett azt megsemmisítik. Joggal lehet feltételezni, hogy ez esetben a főzéshez a szükségesnél több alapanyagot használnak fel, akkor a többletanyag-felhasználás bekerülési értéke, továbbá a szakácsnak a főzés bemutatásáért, a videó elkészítése során a vele való beszélgetésért stb. kifizetett, elszámolt összegek már nem az étel-előállítás költségei, hanem a videokészítés velejárói, amelyeket a videó bekerülési értékében kell számításba venni, azaz aktiválandó költségként kell azt elszámolni. (A videót mint szellemi terméket - feltételezve a kérdező cég kizárólagos tulajdonjogát – az immateriális javak között kell állományba venni.) A leírtakból következően a főzést (az étel-előállítást) bemutató videó készítése során a felmerült költségeket csoportosítani kell: egyrészt az étel előállításához kapcsolódókra, másrészt a videó […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.