Vendéglátó-ipari szolgáltatás feltételei


Egyik ügyfelünk vendéglátó-ipari tevékenységet folytat, ennek keretében pékárutermékeket is értékesít, amelyet helyben sütnek. A pék­árut a vállalkozó papírzacskóban adja át a vevőknek, akik vagy elviszik, vagy a vendéglátó-ipari egységben lehetőséget kapnak a helyben fogyasztásra, igénybe véve a helyiségben lévő asztalt, széket, esetleg mosdót stb. Kérdésünk az, hogy ez utóbbi esetben – amikor helyben fogyasztják el a terméket – milyen áfamértéket kell alkalmazni: 18 vagy 25%-osat?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2011. november 17-én (255. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5217

[…] elhatárolásával kapcsolatban. A szóban forgó esetekben szolgáltatásnyújtásról akkor beszélhetünk, amikor klasszikus értelemben vett éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatás történik, vagyis az adóalany a termék fogyasztásához biztosítja a felszolgálást, terítést, a szükséges eszközöket, azok tisztántartását, az étkezéshez használt eszközök leszedését, eltakarítását, a megfelelő környezetet, vagyis az értékesítés jellegében túlnyomórészt a szolgáltatás dominál, annak csak egy részeleme az adott termék "eladása". A kérdésben leírt esetben ennek a fordítottját vázolta fel, azaz elsősorban termékértékesítésről van szó, amely ugyan egy vendéglátó-ipari egységben történik, ahol lehetőség van llésre és helyben fogyasztásra, […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.