Vagyonszerzési illeték értékesítés után
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 381. számában (2018. március 8.), 7540. kérdésszám alatt

Kérdés: 2016-ban ingatlant vásároltunk. A vagyonszerzési illetéket 2017. év végén állapította meg a hatóság, 2017. év végén fizettük ki azt, és az ingatlant azóta már továbbértékesítettük. Ez esetben a vagyonszerzési illetéket hogyan kell könyvelni?
Részlet a válaszból: […]ingatlan (telek, épület, egyéb építmény), a bekerülési értékét az Szt. 47. §-a szerint kell meghatározni. Az Szt. 47. §-a (2) bekezdésének a) pontja alapján a bekerülési érték részét képezi a vagyonszerzési illeték is. Az Szt. 47. §-ának (9) bekezdése alapján, amennyiben az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig az illetékes hatóság a vagyonszerzési illetéket nem állapította meg, nem vetette ki, akkor azt a jogszabályi előírás alapján számított, kalkulált összegben kell a bekerülési értékben a kötelezettségekkel szemben számításba venni. Így a kérdéses esetben is könyvelni kellett volna a vagyonszerzési illetéket a kalkulált összegben az ingatlan vásárlásakor, 2016-ban. Mivel ez 2016-ban nem történt meg, 2017-ben önellenőrzés keretében kell módosítani[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére