Mikrogazdálkodói követelés többletfizetése
Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
Megjelent a Számviteli Levelek 381. számában (2018. március 8.), 7542. kérdésszám alatt

Kérdés: A 2016. évi mikrogazdálkodói beszámolóban egy vevői követelés után a cég értékvesztést számolt el, amit a társaságiadó-bevallásban adóalap-növelő tételként szerepeltetett. Ezen vevő 2017. november hónapban maradéktalanul kifizette az értékvesztéssel érintett tartozását. Mi a teendő ebben az esetben? A kormányrendelet számlatükrében követelések visszaírása számla nincs. Hogyan szüntethetem meg a 319. Vevőkövetelések értékvesztése számlát?
Részlet a válaszból: […]mérlegfordulónapi értékelés során alkalmazhatók. A kérdés szerinti esetben (amikor a vevő már fizetett) még az Szt. hatálya alá tartozó beszámolót készítők sem írhatnák vissza a korábban elszámolt értékvesztést. Így a mikrogazdálkodói beszámolót készítő cég sem, egyrészt azért, mert az értékvesztés visszaírása a mérlegfordulónapi értékelés körébe tartozik, másrészt azért sem, mert a hivatkozott Korm. rendelet nem teszi lehetővé az értékvesztés visszaírását.Mit lehet tenni? A Korm. rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. előírásait indokolt alkalmazni (ha az egyszerűsítés azt nem zárja ki!).Az Szt. 77. §-a (3)[…] részlet vége a válaszból.

Nem előfizetőnk?

Erre a kérdésre a választ adatai megadása után e-mailben azonnal megküldjük Önnek*. Kérjük először adja meg munkahelyi e-mail címét!*Ennek feltétele, hogy egy éven belül még nem használta oldalunk ezen funkcióját. (Ugyanis ingyenes választ és/vagy grátisz példányt nem előfizetőinknek évente csak egy alkalommal küldünk.)

Keresés

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére