Közös szervezésű rendezvények bevételeinek megosztása


Társaságunk kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas ingatlant üzemeltet. Ezen tevékenységünk során előfordul, hogy a partnerrel közös szervezésben valósítjuk meg az adott programot. Cégünk adja a helyszínt és a kapcsolódó szolgáltatásokat (termékberendezés, technikai szolgáltatások, ruhatári és beléptető személyzet), biztosítja a rendezvény promócióját, illetve a jegyértékesítést végzi. A partner pedig magát a produkciót biztosítja, vagyis megszervezi a közreműködők fellépését, megfizeti részükre a fellépti díjukat, illetve egyéb költségeket (szállás, utazás). A jegybevételen sávosan osztozkodunk a partnerrel, az alábbi módon:
- ha meghaladja a nettó árbevétel az 1.200.000 forintot, akkor 50-50%-ban osztozkodunk,
- ha 600.000 Ft és 1.200.000 Ft közötti, akkor a 600.000 Ft feletti 50%-a a partneré,
- ha nem éri el a 600.000 forintot, akkor a partner megfizeti részükre a 600.000 Ft és a jegybevétel különbözetét.
Mivel a jegybevétel társaságunknál jelentkezik, ezért az első két esetben mi fizetünk a partnernek, a harmadik esetben pedig a partner fizet nekünk.
Ezen fizetendő összegeket hogyan kell bizonylatolni?
Kell-e számlát kiállítani róluk, és ha igen, mi szerepeljen a számlán? Vagy pedig kezelhetjük-e ezeket az összegeket az Szt. 84. §-a (7) bekezdésének p), illetve 85. §-a (3) bekezdésének p) pontja szerint átadott tételként, pénzügyi műveletek bevételeként, illetve ráfordításaként? Utóbbi esetben a mindkét fél által aláírt elszámolás lenne az átutalások bizonylata?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. március 7-én (501. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9478

[…] teljesség, a valódiság, az összemérés elve) előírásaiból az következik, hogy mivel- a kérdező társaság mutatja ki a rendezvényszervezéssel kapcsolatos jegybevételt, nyilvánvalóan ő számolja el költségként az ezzel kapcsolatosan nála felmerülő költségeket,- de nála kellene megjelennie a partner - ezzel kapcsolatos - tevékenysége ellenértékének is költségként, amelyet a partnernek a kérdező társaság felé számláznia kellene, függetlenül attól, hogy az adott rendezvény szervezése során a kérdező társaságnak mekkora a jegybevétele (nettó árbevétele).A kérdező társaság azonban nem a közös tevékenység elszámolási szabályai szerinti elszámolásban állapodott meg, a bevételt nem a ténylegesen végzett tevékenység arányában osztják meg egymás között, illetve nem a közös tevékenység eredményén osztoznak.Az egymás közötti megállapodás figyelembevétele mellett:- a partnernek az általa végzett tevékenységet kell számláznia olyan […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.