Nem egyesületi tag személygépkocsi-használata


Tehetségkutató és tehetséggondozó egyesület színpadi szereplés (ének, tánc) keretében gyerekekkel foglalkozik. A gyerekek szállítását a fellépések helyszínére az egyesület elnökének személygépkocsijával oldják meg. Az elnök nincs bejelentve semmilyen jogviszonyban sem az egyesületbe, nem kap jövedelmet onnan.
1. Van-e arra lehetőség, hogy ennek ellenére kiküldetési rendelvénnyel elszámolhassa a személygépkocsi üzemanyagának költségét?
2. Van-e lehetőség a 15 Ft/km költség elszámolására is egy ilyen esetben?
3. Kell-e fizetni a fenti esetben járulékot, szja-t vagy cégautóadót az egyesületnek vagy az elnöknek?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. szeptember 26-án (512. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9677

[…] az egyesület, az általa megbízott magánszemélynek fizethet kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést, ha a tevékenysége érdekében szükséges utazást a magánszemély a saját személygépkocsijának használatával bonyolítja le.2. A kiküldetési rendelvényben meghatározott kilométer-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével számított összeg fizethető ki az egyesület elnökének, és az egyesületnek nem kell adóelőleg-nyilatkozatot […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.