Téli gumi elszámolása


A téli gumi elszámolása kapcsán több állásfoglalást is találtunk a Számviteli Levelekben, amelyekben eltérő választ kapunk. Az SZL 2019. január 31-i, 399. lapszámban, 7814. sorszám szerinti válaszban: „a téli gumik beszerzését vásárolt anyag, a használatra való előkészítése érdekében felmerült szerelés, centrírozás igénybe vett szolgáltatás költsége, a szerelt autógumi beszerzési értéke pedig anyagköltség.”
Az SZL 2021. november 25-i, 456. lapszámban, 8714. sorszám szerinti válaszban: „a nyári gumik cseréje vásárolt téli autógumikkal történt, de a vásárlással egyidejűleg szereléssel. Szereléssel történt anyagvásárlás esetén a szolgáltatásnyújtás az elsődleges, és az adott esetben a téliautógumi-vásárlás a szolgáltatás érdekében történt. Ezért a kérdés szerinti számlát – függetlenül attól, hogy külön-külön szerepel azon a téli autógumi, illetve a szerelés – csak egy összegben, igénybe vett szolgáltatásként (karbantartásként) lehet könyvelni. Az Áfa-tv. 124. §-ának (4) bekezdése szerint: nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.”
Melyik elszámolás fogadható el téli vagy nyári gumi beszerzése és cseréje esetén a személygépkocsinál? Szolgáltatásnak vagy esetleg anyagköltségnek tekinthető az egész, vagy meg kell bontani anyagköltségre és szolgáltatásra?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. október 24-én (514. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9703

[…] vett szolgáltatás költségeként kell könyvelni.A másik esetben az autó tulajdonosa elviszi a kocsiját a szerelőhöz, és kéri, hogy a nyári autógumit cserélje le téli autógumira. A tulajdonos tehát a cserét rendelte meg, így a szerelő szolgáltatást nyújtott, a csere árát két tételben tüntette fel a számlán: külön a téli gumik árát és külön a szerelés díját, együtt, mint az autógumi-csere ellenértékét. Általános számviteli követelmény, hogy szolgáltatás nyújtása esetén a szolgáltatónak a szolgáltatásnyújtásról kell a számlát kiállítania, de a számlában külön feltüntetheti a felhasznált anyagot és annak az értékét is. Nyilvánvalóan nem tüntetheti fel akkor, ha a szolgáltatásnyújtáshoz szükséges anyagot a megrendelő bocsátja a szolgáltatást nyújtó rendelkezésére.A megkeresés utolsó kérdése egyik hivatkozott válaszhoz sem kapcsolódik. Nem lehet egyértelműen kimondani azt, hogy az autógumi-csere csak szolgáltatásnyújtás, vagy csak anyagköltség lehet! Ha megbontásra hivatkozik, akkor egyetlen számlán (a szolgáltatásnyújtás számláján) van a beszerzett autógumi […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.