Uniós partner állít ki számlát önszámlázás keretében


Több ügyfelem esetében is felmerült már, hogy a magyar cég által végzett közösségen belüli termékértékesítés, szolgáltatás nyújtása esetén a külföldi, uniós partner állította ki a számlát önszámlázás keretében. A NAV tájékoztatója (A számlakibocsátók számlaadat-szolgáltatásának 2021. január 1-től hatályos szabályai) a következőket tartalmazza ebben a témában:
„…Ugyanakkor nem kell adatot szolgáltatni: … a belföldi adóalany által az Áfa-tv. területi hatályán kívül, a Közösség más tagállamában teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról, amennyiben az ügylet után a vevő, igénybe vevő köteles az adót megfizetni, és a számlát is, meghatalmazás alapján a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő állítja ki.”
Értelmezésem szerint Közösségen belüli partner által – önszámlázás keretében – készített számlát (amennyiben van erre vonatkozó megállapodás) nem kötelező a NAV online számlarendszerébe bejelenteni.
Kérdéseim:
– Jól értelmezem a fenti bekezdést, és a Közösségen belüli partner által kiállított önszámlázás keretében elkészült számlákat valóban nem szükséges a NAV online számlarendszerébe rögzíteni?
– Amennyiben nem jól értelmezem, és rögzíteni kell a számlát, azt milyen módon lehet megtenni? Kézi rögzítés keretében?
– Az áfabevallás 02-es sorába (termékértékesítés esetén), vagy szolgáltatásnyújtás esetében a 91-92-es sorába fel kell tüntetni a külföldi által önszámlázás keretében kiállított számla adatait?
– Az A60-as bevallásban szerepeltetni kell az önszámlázás keretében külföldi partner által kiállított számla adatait?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2024. október 24-én (514. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9710

[…] termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési helye szerinti tagállamban, vagy az ezen tagállamban lévő állandó telephelye a 137/A. § szerint nem érintett a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás teljesülésében, és az adó fizetésére a terméket beszerző vagy a szolgáltatást igénybe vevő kötelezett, vagy– a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás teljesítési helye a Közösség területén kívül van.3. Önszámlázás esetén, ha a terméket értékesítő vagy a szolgáltatást nyújtó nem telepedett le gazdasági céllal a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési helye szerinti tagállamban, vagy az ezen tagállamban lévő állandó telephelye a 137/A. § szerint nem érintett a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás teljesülésében, és az adó fizetésére a terméket beszerző vagy a szolgáltatást igénybe vevő kötelezett, a számlázási kötelezettségekre a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye szerinti tagállam rendelkezéseit kell alkalmazni.E rendelkezéseket összefoglalva elmondható, hogy a közösségi partner által önszámlázás keretében kibocsátott számláról abban az esetben nem kell adatszolgáltatást teljesíteni, ha az ügylet külföldön minősül teljesítettnek, és az ügylet kapcsán az adófizetési kötelezettség a vevőt, megrendelőt terheli.Ha azonban az adóalany olyan termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást teljesít, amelynek teljesítési helye belföldre esik, úgy függetlenül attól, hogy a számlát a vevő vagy a megrendelő bocsátja ki, a számláról adatszolgáltatást kell teljesíteni.Ezen esetben a termékbeszerző, szolgáltatást igénybe vevő az őt meghatalmazó, adatszolgáltatásra kötelezett (termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó) adóalany által igényelt technikai felhasználói adatok alkalmazásával, az adatszolgáltatásra kötelezett nevében teljesíti az adatszolgáltatást a számlázóprogramjából, azzal, hogy az Áfa-tv. 169. § l) pontja alapján a számlán az önszámlázás kifejezésnek szerepelnie kell.A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 13/A. § (8) bekezdése alapján, ha a számlakibocsátásra kötelezett helyett meghatalmazottként a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő olyan személy, szervezet jár el, aki (amely) belföldön nem rendelkezik székhellyel, és a meghatalmazotti minőségében történő számlakiállítás alapjául szolgáló ügylettel kapcsolatban belföldön nyilvántartásba nem vett adóalany, a meghatalmazott által számlázóprogrammal kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról az adatszolgáltatási kötelezettség teljesíthető a meghatalmazott számlázóprogramjától eltérő számítástechnikai rendszerből is, feltéve, hogy az gép-gép kapcsolattal, elektronikus úton valósul meg. Az NGM rendelet 13/A. § (9) […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.