Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 468. számla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: A 468-as számla egyenlegének rendezése

Kérdés: Áfaarányosítás eredményeként a 468. főkönyvi számlán megmaradt - vissza nem igényelhetett áfa összege - egyenleg, ami Tartozik jellegű, elszámolható-e rendkívüli ráfordításként, vagy mi a helyes eljárás?
Részlet a válaszból: […]áfabevallási időszakonként göngyölített adatok alapján kell az arányosítást elvégezni, célszerű a le nem vonható áfát az egyéb ráfordításkénti elszámoláskor a 466. számla külön alszámlájának a Követel oldalára könyvelni. Mit kell könyvelni a 468. számlára? Bevallási időszakonként meg kell állapítani a 467. számla szerint fizetendő áfa és a 466. számla szerint előzetesen felszámított és levonható (csak a levonható!) áfa különbözetét. Amennyiben a fizetendő áfa meghaladja a levonható áfa összegét, akkor a különbözetet az adóhatósághoz be kell fizetni, könyvelni a befizetést kell: T 468 - K 384. Amennyiben a levonható áfa meghaladja a fizetendő áfa összegét, akkor - ha az Áfa-tv. 48. §-ában foglalt követelmények teljesülnek - a különbözetet az adóhatóságtól vissza lehet igényelni. A visszaigényelt áfát viszont csak akkor lehet könyvelni, ha azt az adóhatóság átutalta, az elszámolási betétszámlán jóváírásra került: T 384 - K 468. A leírtakból következően - év közben - a 468. számlára csak a pénzügyi rendezéskor lehet könyvelni. Év[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2539
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: