Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adóhatósági megállapítások könyvelése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nem jelentős adóhatósági megállapítások könyvelése

Kérdés: Társaságunkat az adóhatóság 2015. évre vonatkozóan vizsgálta az összes adónemben. A hatóság több megállapítást tett, amelyek összértéke sem éri el a jelentős összegű hibát. A jogerős határozat 2017. év októberében született. Hogyan történik az egyes adónemekre tett megállapítások számviteli elszámolása? Például a 2015. évre megállapított társasági adót hogyan szerepeltessük a 2017. évi beszámolóban, taobevallásban, illetve a könyvekben?
Részlet a válaszból: […]könyvelni, a főkönyvi számla tartalmazza azt az évszámot (jelen esetben a 2015. évet), amelyre a tétel vonatkozik. Fontos a megkülönböztetés, mivel az érintett tételek társasági adóját már megfizették, így azokkal a 2017. évi társaságiadó-alapját a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének u) pontja alapján csökkenteni, illetve a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének p) pontja alapján növelni kell. (Valójában ezáltal a társasági adó 2017. évi alapja nem fogja tartalmazni a 2015. évet érintő módosítások hatását.)Mivel a társasági adó 2015. évet érintő módosítását az adóhatósággal külön bevallással korábban rendezni kellett, de könyvelni adóként csak 2017-ben lehetett, a 2017. évi adóbevallásban nem szerepelhetnek a 2015. évet érintő összegek. A könyvelése viszont 2017-ben történt. Ezért a 2017. évi eredménykimutatásban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7586
Kapcsolódó összes tárgyszó: