Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott adójóváírás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Egyéni vállalkozó és az adójóváírás

Kérdés: Az egyéni vállalkozó eddig járulékfizetése után kedvezményt vehetett igénybe éves bevallásánál, személyi jövedelemadójánál. Ebben az évben ez a kedvezmény megszűnt. Zavaró az, hogy az adójóváírás a Szja-tv. 33. §-ának (1) bekezdése szerint a megszerzett bér 18%-a, az (5) bekezdése az értékhatár megállapításánál az egyéni vállalkozói kivétet és vállalkozói osztalékalapot veteti figyelembe. Vagyis járna az egyéni vállalkozónak is adójóváírás? Az Adókódex sem erre, sem a 34. § (adóterhet nem viselő járandóságok adójának levonása) értelmezésére nem ad magyarázatot.
Részlet a válaszból: […]jövedelme a jogosultsági határt nem haladja meg, illetőleg ha meghaladja, akkor a törvényben meghatározott összeghatárig csökkenő mértékben érvényesíthető az adójóváírás. Azoknál, akiknek az adóévben kizárólag egyéni vállalkozói tevékenységből származik jövedelmük, az adójóváírás nem érvényesíthető, hiszen a vállalkozásból származó jövedelem nem minősül bérnek. A kérdésben idézett törvényi utalás azokra vonatkozik, akik egyéni vállalkozói tevékenységet is folytatnak és emellett bérnek minősülő jövedelmük is van. Esetükben az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. február 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2044
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Adójóváírás az adóelőlegnél

Kérdés: Változott-e az adójóváírás és az adóelőleg kapcsolata? Meddig érvényesíthető adóelőlegnél az adójóváírás?
Részlet a válaszból: […]mellőzését -, akkor a munkáltató figyelembe veszi azt az adóelőleg megállapítása során. A bevételt terhelő adóelőleg megállapításánál a számított összeget csökkenti a magánszemély által legkésőbb a kifizetés időpontjában tett nyilatkozata alapján (amelyben a figyelembevétel kéréséről kell nyilatkozni) havi 540 forint kiegészítő adójóváírás - feltéve, hogy az adott havi bér(ek összege) az 50 ezer forintot meghaladja, de nem több 60 ezer forintnál -, amíg a munkáltató, kifizető által az adóévben kifizetett (juttatott) bevételek alapján meghatározott adóelőleg-alapok összege - az adott kifizetést (juttatást) is figyelembe véve - nem haladja meg a kiegészítő jogosultsági határt. Ugyancsak új elem a szabályozásban, hogy a munkáltató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. január 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1542
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Kiegészítő adójóváírás

Kérdés: Hogyan érvényesíthető a kiegészítő adójóváírás?
Részlet a válaszból: […]adójóváírás évi 600 és 756 ezer forintos jövedelem között vehető igénybe. Ha a magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a kiegészítő jogosultsági határt (720 ezer forintot), akkor az adójóváírás egyenlő a megszerzett bér 18 százalékával, de jogosultsági hónaponként 9540 forinttal. A kiegészítő
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. január 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1541
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Adójóváírás egyéni vállalkozónál

Kérdés: Táppénz esetében érvényesíthető-e a 9000 Ft adójóváírás egyéni vállalkozónál és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja esetében, ha nem bérrel, hanem tagi kivéttel kap jövedelmet?
Részlet a válaszból: […]adójóváírás, kivéve, ha a magánszemély kifejezetten kéri annak mellőzését. Táppénz kifizetése esetén az adójóváírást a jogosultsági hónapokra lehet érvényesíteni. Jogosultsági hónapnak az a hónap számít, amelyre a magánszemélyt bér illette meg az adóévben. Az a hónap, amelyben többször és/vagy több kifizetőtől illette meg bér a magánszemélyt, egy jogosultsági hónapnak számít. Egy adóévben legfeljebb 12 jogosultsági hónap vehető figyelembe. A 2003. évben az adójóváírás az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 9 ezer forint, feltéve hogy a magánszemély adóbevallásában bevallott vagy az adóbevallást helyettesítő elszámolásban elszámolt éves összes jövedelme nem haladja meg az 1 350 000 forintot. Az ezt meghaladó jövedelem 18 százalékával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. november 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1483
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

5. találat: Adójóváírás az evaalanynál (eva)

Kérdés: A magánszemély éves bevallott jövedelmének megállapításánál az eva hatálya alá tartozó vállalkozásból származó jövedelmet figyelembe kell-e venni az adójóváírásnál?
Részlet a válaszból: […]elszámolásban elszámolt éves összes jövedelme az adótábla legfelső sávjának kezdő összegét (jogosultsági határ) nem haladja meg, illetőleg ha meghaladja, akkor a törvényben meghatározott összeghatárig csökkenő mértékben érvényesíthető az adójóváírás. Az adójóváírás tekintetében az Szja-tv. alapján bevallott jövedelem az irányadó. A magánszemély éves összes jövedelmébe az egyszerűsített vállalkozói adó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. július 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1328
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , , ,