Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott adománygyűjtés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Konténeres adománygyűjtés

Kérdés: Divatáru (ruha)-kereskedő egyéni vállalkozó a divatjamúlt, több éve eladhatatlan termékeit egy adományokat gyűjtő konténerbe helyezte el. A konténerek Budapest bizonyos részein mindenki számára elérhető módon állnak rendelkezésre. Az ajándékozás 2011-ben történt. Milyen bizonylatok alapján, hogyan kell könyvelni az ilyen adományozást, és van-e annak adóvonzata?
Részlet a válaszból: […]jövedelem megállapításakor költségként figyelembe nem vehető kiadások - többek között - a közcélú adományok. Most már csak el kell hinni, hogy a gyűjtőkonténerbe helyezett áruk közcélú adománynak minősülnek. Ehhez legalább a következő szükséges: a divatjamúlt, több éve eladhatatlan termékekről (árukról) selejtezési jegyzőkönyvet kell felvenni, abban tételesen rögzíteni kell a selejtezett áruk megnevezését, bekerülési (kiadásként elszámolt) értékét, mennyiségi adatait, továbbá a selejtezés időpontját, a selejtezési jegyzőkönyv aláíróit, valamint azt, hogy mi történjen az így selejtezett áruval (az adott esetben a konkrétan megnevezett helyen elhelyezett gyűjtőkonténerbe kell bedobni), a jegyzőkönyv másolati példányát az adománygyűjtő konténert üzemeltetőhöz el kell juttatni. A leírtak szerinti selejtezési jegyzőkönyv ugyan kedvezményre nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. május 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5439
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Adománygyűjtés rendezvényen

Kérdés: Érdekvédelmi szervezet egyik rendezvényén adományokat kíván gyűjteni elhunyt tagjuk családjának megsegítésére (adományláda formájában). Kérjük segítségüket, hogy a befolyt összeget hogyan kell lekönyvelni? Kell-e társasági adót fizetnie utána az érdekvédelmi szervezetnek? Valamint az adomány átadása az Szja-tv. szerint tekinthető-e adómentesnek az adományozónál és az adományt elfogadó családtagnál? Vagy az érdekvédelmi szervezet csak az Szja-tv. 1. számú melléklet 3.3 pontjában meghatározott mértékig adhat pénzben támogatást?
Részlet a válaszból: […]és a tagdíjat is. Ha az adománygyűjtés lehetősége közhasznú, vagy cél szerinti tevékenységnek minősíthető, akkor nem merül fel a társaságiadó-fizetési kötelezettség. A magánszemélynél a kapott adomány adómentességére az Szja-tv. 1. számú mellékletének 3.3. pontjában foglaltak az irányadók, amely szerint "a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú, kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezetből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói és érdek-képviseleti szervezet által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás" lehet adómentes. Többek között az adómentesség fontos feltétele, hogy az adományozó érdek-képviseleti szervezetnek legyen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5184
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,