Keresés eredménye

4 találat a megadott adómentes juttatás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Adómentes természetbeni juttatások
Kérdés: A munkavállaló a munkahelyén semmiféle béren kívüli juttatást nem kap, de beltagja egy mikrovállalkozásnak (családi bt.), ahonnan jövedelemkivétje (esetleg osztalékfizetés van, kb. 3 évente) nincsen! Bt.-tagként (személyesen közreműködőként) az Szja-tv. alapján részesülhet-e adómentes juttatásokban? (Üdülési csekk, kultúrautalvány, ajándékutalvány, egészségpénztár stb.) Ha igen, melyekben, milyen összeghatárig? Esetleg a kültag (is)?
Részlet a válaszból: […]vagy színházbérlet, vagy kultúracsekk (ha a csekk megfelel az utalvány formájában történő juttatás feltételeinek). - Adómentes a kifizető által fenntartott sportintézmény sportrendezvényén nyújtott szolgáltatás. Például, ha a kifizető saját sportintézményben (munkahelyi tornateremben, sportpályán) szervezett sportrendezvényen való ingyenes részvételt biztosít, vagy az, ha bármely sportintézmény (pl. sportuszoda, fitneszcentrum) fenntartója az ott szervezett sportrendezvényre (pl. versenyre, de nem az edzésre, szabadidősportra) ingyenes belépést biztosít. - A kifizető tevékenységében személyesen közreműködő tag képzésének költségként elszámolt értéke, feltéve, hogy a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. augusztus 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3763
Kapcsolódó tárgyszavak:
2. találat: Ügyvezető természetbeni juttatásai
Kérdés: A gazdasági társaság többségi tulajdonos tagjának, aki a társaság ügyvezető igazgatója, és a társaságnál heti 36 órát vagy azt meghaladó munkaidőben dolgozik, 2007. január 1-jétől a gazdasági társaság adhat-e adó- és járulékmentesen az Szja-tv.-ben meghatározott határig adómentes természetbeni juttatást? [Szja-tv. 69. §-a és 1. számú melléklete, pl. önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, kockázati biztosítás, csekély értékű ajándék, étkezési utalvány?]
Részlet a válaszból: […]természetbeni juttatásokat adómentesen nem veheti igénybe, amelyeket a munkáltató biztosít munkavállalója (munkavállalói) részére. Sőt, ha ezen juttatásokat a társaság az ügyvezető igazgató részére biztosítja, akkor ezen juttatások fogyasztói áron számított értéke az ügyvezető igazgató egyéb jövedelmének minősül, ami után személyi jövedelemadót és járulékokat kell fizetni. A konkrét juttatásokhoz kapcsolódóan: Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem természetbeni juttatás. Adóköteles természetbeni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2982
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
3. találat: Ügyvezető adómentes béren kívüli juttatása
Kérdés: A gazdasági társaság többségi tulajdonos tagja, aki a társaság ügyvezető igazgatója, a társaságnál heti 36 órát vagy azt meghaladó munkaidőben dolgozik, 2007. január 1-jétől részesülhet-e a gazdasági társaságtól adó- és járulékmentesen a törvényben meghatározott értékhatárig azon adómentes béren kívüli juttatásokban, amelyek együttes összege a 400 000 Ft/adóév értékhatárba beletartoznak?
Részlet a válaszból: […]Szja-tv. 3. §-a 14. pontja szerint munkáltató az, akivel (amellyel) a magánszemély munkaviszonyban áll. A társaság az ügyvezető igazgatónak nem munkáltatója, mivel a Gt. 22. §-ának (2) bekezdése szerint vezető tisztségviselő ezen megbízatását munkaviszonyban nem láthatja el. Így az ügyvezető igazgató nem lehet munkavállaló, az ő részére biztosított juttatások nem minősíthetők a munkavállalóknak biztosított juttatásnak. A társaság és az ügyvezető közötti jogviszony nem minősül munkaviszonynak. A leírtakból következően az ügyvezető igazgatónak biztosított béren kívüli juttatások adómentességére az Szja-tv. 71. §-a nem alkalmazható! Az Szja-tv. 71. §-ának (2) bekezdésében foglalt juttatásokat külön-külön kell vizsgálni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. február 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2981
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Adómentesen adható juttatások
Kérdés: A munkavállalók részére évente 3x5700 Ft/hó értékben adómentesen adható juttatásoknál járható-e az a megoldás, hogy a munkavállalók például élelmiszer, vegyi áru, ruházat vásárlásáról a cég nevére szóló számlát adnak le? Természetesen ha a számla értéke az adómentes határt meghaladja, akkor csak az adómentes határig történik kifizetés és elszámolás a könyvelésben.
Részlet a válaszból: […]problémát, sőt az a helyes, ha számlát hoz a munkavállaló, hiszen csak a társaság nevére szóló számla alapján történhet a társaság könyveiben még nem szereplő tétel könyvelése, és így az úgy jelenik meg, mintha a társaság szerezte volna be. A csekély értékű ajándékot az arra illetékes által igazolt számla alapján (névre szólóan) kell a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolni, függetlenül attól, hogy annak áfával növelt értéke meghaladja-e a havi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. augusztus 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2268
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,