Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adótörvények 2002-ben tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Adózásra vonatkozó várható változások

Kérdés: Lesznek-e, várhatók-e olyan változások, amelyek közvetlenül vagy közvetve kihatnak a vállalkozások számvitelére, adózására, és a 2001. év végén vagy a 2002. év elején tennivalót jelentenek a vállalkozásnak, amelyek elmulasztása hátránnyal járhat számunkra?
Részlet a válaszból: […]adóhatósági bejelentési kötelezettség Ugyancsak a Ptjm.-ben módosuló Art. 96/A. §-a (és nem a 11. § vagy a 15. §) rendelkezik egy új adóhatósági bejelentési kötelezettségről. Ennek alapján egyrészt, ha valamely adózó 2002 előtt - 3 vagy 10 milliárd forint értékű - termékelőállítást szolgáló beruházást kezdett el (akár üzembe helyezte, akár nem, akár vett már igénybe a Tao-tv. 21. §-a szerint adókedvezményt, akár nem), 2002. január 31-éig be kell jelentenie az adóhatóságnak a beruházás tervezett összegét, a kezdés helyét, az üzembe helyezés tervezett időpontját. 2002-től történő beruházáskezdés esetén az említett adatokat, a kezdést követő 30 napon belül kell az adóhatóságnak bejelenteni. Külföldön tevékenységet végző társaságokat érintő változások Fontos, hogy figyelemmel kísérjék a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint más jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslat (Dvkm.) elfogadását, amelynek kihirdetése december közepén várható. E jogszabály rendelkezik ugyanis a Tao-tv.-nek a külföldön tevékenységet végző társaságokat érintő módosításokról, amelyek a következők: a külföldön tevékenységet végző jogállás az alapítástól (tehát az előtársaság kezdő napjától) megszerezhető, a Tao-tv. 4. § 28. pontjának d) pontja (azaz hogy belföldi hitelintézetnél vezetett számláról kell fizetni bizonyos kiadásokat) hatályát veszti 2002. január 1. nappal, a külföldön tevékenységet végző társaság (azaz amely megfelel a Tao-tv. 4. § 28. pontjában foglaltaknak) automatikusan devizakülföldi, ezt a státusát automatikusan elveszíti, ha valamely feltételnek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. december 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 467
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: