Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott alapanyaggyártás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Alapanyag-szállítóknak vásárolt szerszámok

Kérdés: Alapanyag-beszállítóink az általunk megvásárolt szerszámok, gyártóeszközök értékét továbbszámlázzák nekünk. Ezen szerszámokat, gyártóeszközöket kizárólag a részünkre gyártott alapanyagok előállításához használják, speciális eszközök más célra nem használhatók. Beszállítóváltás esetén rugalmasan áthelyezhetők az új beszállítóhoz. Ezen eszközök nélkül a beszállítók nem vállalják részünkre az alapanyaggyártást. Az eszközöket a tárgyi eszközök között mutatjuk ki, az értékcsökkenést mi számoljuk el. Szükséges-e bérleti szerződést kötni beszállítóinkkal? Hogyan kell könyvelni a beszállítóink által ezeken az eszközökön végzett próbagyártás költségeit, amelyeket továbbterhelnek ránk?
Részlet a válaszból: […]ezen eszközökön végzett próbagyártás befejeződött. A próbagyártás többletköltségeivel - amelyet a kérdés szerint a beszállító számláz a kérdező cégnek - növelni kell a beruházási költségeket, a próbagyártás többletköltségeit a próbagyártásban részt vevő eszközök között az igénybevétel arányában kell megosztani. Ha az igénybevétel arányára nincs adat, akkor - jobb híján - a vételár aránya is lehet a felosztás alapja. Hangsúlyozni kell, hogy csak a próbagyártás többletköltségei vehetők figyelembe az egyes eszközök bekerülési értékének meghatározása során.Alapvető számviteli követelmény, hogy csak azon eszközök mutathatók ki a tárgyi eszközök között, amelyeket a társaság a saját tevékenysége során használ vagy egyéb módon hasznosít, például bérbe ad. Az adott esetben is az az egyetlen jó megoldás, ha a kérdező társaság az alapanyag-beszállító érdekében megvásárolt szerszámokat, gyártóeszközöket a tárgyi eszközként történt aktiválás időpontjától piaci értéken bérbe adja az anyagbeszállítónak. A bérleti díjat árbevételként számolja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6107
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: